Hírek

Az indiai kormány alsóháza április 11. és május 19. között választást tart. A hét fordulóból álló eseményt a világsajtó a demokrácia legszélesebb körű eseményeként harangozta be, és a jelenlegi miniszterelnök, Nahendra Modi, valamint pártja, a Bharatiya Janata Party (BJP) sorsa is múlik rajta. A hindu nacionalista BJP-nek a győzelemhez a nem-hindu szavazatokra is szüksége van, így a buddhista és kaszton kívüli (dalit) szavazóbázist is igyekeznek megszólítani.

A világszerte népszerű Haemin Sunim már második könyvét fejezi be, melynek témája az, hogyan legyünk kedvesebbek magunkhoz, és váljunk ezáltal jobb emberekké. Vajon neki hogy marad ideje magára figyelni a konferenciák, könyvbemutatók és előadások közepette?

A dél-angliai Plymouth városa elhatározta, hogy az egyik elhanyagolt, 19. századi várát a helyi buddhista közösség számára átalakítja kolostorrá. A théraváda buddhista közösség egy építésziroda segítségével benyújtotta az átalakítás terveit a polgármesteri hivatalnak.

A Dalai Láma április 9-én kedden került kórházba mellkasi fertőzéssel Új-Delhiben és ma, pénteken visszatérhet Dharamszalába. A nagyjából 100.000 Indiában élő tibeti közül sokan aggódnak azért, hogy a Dalai Láma halálával harcuk is véget ér szülőföldjükért. Ő mindenesetre az állapotára vonatkozó kérdésre azt felelte, hogy: "Jól, egészen jól".

Video

Forrás: Time.com és dhakatribune.com

Lotay Tshering, az 51 éves, novemberben hivatalba lépett bhutáni miniszterelnök az internet új kedvence. Az államférfiúi teendők mellett ugyanis a politikától elég távol álló szakmáját sem hanyagolja el: orvosként betegeket lát el és medikusokat oktat a dallamos nevű Jigme Dorji Wangchuck National Referral Hospitalban –minden fizetség nélkül.

 „Magadra vigyázva másokra vigyázol, másokra vigyázva magadra vigyázol” (Attānaṁ rakkhanto paraṁ rakkhati. Paraṁ rakkhanto attānaṁ rakkhati).

A Buddha (Saṁyutta Nikāya 47, 19)