Főoldal > A Tibeti Szerzetesnői Projekt beszámolója az épülő elvonuló központjukról

A Tibeti Szerzetesnői Projekt beszámolója az épülő elvonuló központjukról

A Tibeti Szerzetesnői Projekt (Tibetan Nuns Project – TNP), egy Seattle-ben és az indiai Himácsal Prades Kangra körzetében működő, az Egyesült Államokban bejegyzett jótékonysági szervezet, bejelentette, hogy komoly előrelépést tett a Dharamszala melletti Sugszep szerzetesnői kolostorban élő idős apácák számára építendő egy meditációs elvonulási projektjében.

„A Sugszep elvonulási központ munkálatai haladnak, de még mindig szükség van további pénzeszközökre” – jelentette a TNP. „Az elvonulás a buddhista gyakorlat alapvető eleme, de mivel a kolostorban nincs külön helyiség, a szerzetesnők kénytelenek Nepálba vagy a Co Pemo barlangokba utazni, ha elvonulni szeretnének”.

A Projekt azután jelentkezett új híreivel, hogy tavaly év végén sikeresen befejeződött egy projektjük, amelynek a célja az volt, hogy egy kora ösvényt biztosítsanak a szerzetesnők számára az elmélyült gyakorlásukhoz. 

„Az elvonulási központ azonban egy nagyobb projekt. Ahhoz, hogy teljesen képzett tanítókká váljanak, a Sugszepben élő vezető szerzetesnőknek szükségük van egy olyan helyre, ahol elvonulhatnak és megszilárdíthatják a már megtanultakat” – nyilatkozta a TNP a Buddhistdoor Global buddhista magazinnak. „Szeretnék, ha a Sugszep kolostoron belül együtt gyakorolhatnák az elvonulást, ahol egy megfelelő tanító hatékony útmutatásához is, valamint jó alapvető felszereltséghez is hozzáférhetnek.”

A szerzetesnők is besegítenek az építkezésbe

 

A vadzsrajána buddhizmus nyingma hagyományához tartozó Sugszep Kolostor és Intézet buddhista öröksége és gyakorlata közvetlenül Tibetre, és Tibet néhány legbefolyásosabb női vadzsrajána gyakorlójára vezethető vissza. A XX. században az eredeti Sugszep kolostorban élt az ünnepelt női mester, Sugszep Dzsecün Rinpocse (1852-1953), a tibeti történelem egyik leghíresebb női gyakorlója és a nagyra becsült tantrikus jógini Macsig Labdrön (1055-1149) elismert megtestesülése.

Bár az eredeti tibeti Sugszep szerzetesnői kolostort 1959-ben lerombolták, és az ott élő szerzetesnőknek távozniuk kellett, a kolostort Indiában újraalapították, és 2010 decemberében hivatalosan is felavatták. A Dölma Ling Kolostorral és a Buddhista Dialektika Intézetével együtt a Sugszep Kolostort és Intézetet is a Tibeti Szerzetesnői Projekt építette és támogatja teljes mértékben. Sugszep most mintegy száz szerzetesnőnek ad otthont, akiknek lehetőségük van részt venni egy kilencéves tudományos programban, amely buddhista filozófiát, hagyományos vitát, tibeti és angol nyelvet tanulhatnak.

A TNP a Sugszep kolostor nevében is köszönetet mondott azért, hogy az adományozók 92 téli szerzetesi köntöst biztosítottak, amelyek segítenek az apácáknak a hideg téli hónapokban, hozzátéve, hogy a köntösök anyagának hagyományos adományozása az odaadás és a tisztelet erőteljes gesztusa volt.

A szerzetesnők 92 téli köntöst is kaptak

 

„Egyik kolostorban sincs fűtés” – jegyezte meg a TNP. „Az indiai Himalája lábánál fekvő Sugszepben télen nagyon hideg van. Az átlaghőmérséklet januárban 10 °C és fagypont között mozog. Az új köntösök nagyon hasznosak lesznek, különösen az imák alatt, mert a szerzetesnők a szerzetesi szabályok szerint nem viselhetnek kabátot vagy pulóvert az imateremben”.

A  Tibeti Szerzetesnői Projekt oktatással és humanitárius segítségnyújtással segíti a Tibetből és India himalájai régiójából származó menekült szerzetesnőket. A szervezet több száz szerzetesnőt támogat valamennyi tibeti buddhista vonalból és a hét szerzetesnői kolostorból. A szerzetesnők közül sokan Tibetből menekültek, de a szervezet India himalájai határvidékre is eljut, ahol a nők és lányok kevéssé férnek hozzá a hivatalos oktatáshoz és a vallási képzéshez.

 

A Szerzetesnői Projekt (TNP) számára adományokat felajánlani ide, vagy bármelyik képre kattintva lehet!

 

A témához kapcsolódó korábbi cikkeink:

Tankönyvsegély a tibeti szerzetesnők számára

A Tibeti Szerzetesnői Projekt szálláshelyeket épít a gesemák számára

Tíz újabb gesemát avattak Bódhgájában

Őszentsége különleges meghallgatáson fogadta a gesemákat

Gesema vizsgák tibeti szerzetesnőknek

Forrás – Buddhistdoor

Tibetan Nuns Project

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó