Főoldal > Segítség az árvíz sújtotta Lengyelországnak – elkötelezett buddhizmus

Segítség az árvíz sújtotta Lengyelországnak – elkötelezett buddhizmus

A tajvani székhelyi humanitárius szervezet, a Buddhista Cu Csi Alapítvány (Buddhist Tzu Chi Foundation) a közelmúltban közleményt adott ki egy új programjáról, aminek keretein belül segítséget nyújtanak a Borisz vihar által sújtott lengyel családoknak. 

A Borisz ciklon egy mély, alacsony nyomású front volt Közép- és Kelet-Európa felett szeptember 14-21. között, ami szélsőséges időjárási körülményeket teremtett, rekordmennyiségű csapadékot hozott, villámárvizeket okozott több európai országban. Az áradások, amelyek Ausztriában és Csehországban kezdődtek, majd Lengyelországra, Németországra, Szlovákiára, majd Magyarországra, Romániára és Észak-Olaszország bizonyos területeire is kiterjedtek, szeptember 20-ig legalább 26 halálos áldozatot követeltek. Az árvizek miatt családok tízereit kellett kitelepíteni. 

Az utak is járhatatlanná váltak

 

Lengyelországban Nysa városát különösen nagy mértékben sújtotta a szélsőséges időjárás, onnan 44 ezer embert kellett evakuálni. Lewin Brzeski kisváros területének több mint kilencven százaléka víz alá került, és a károk mértéke miatt a kormány szükségállapotot hirdetett. 

A Cu Csi Alapítvány már szeptember 17-én mozgósította az önkénteseit, akik a  legsúlyosabban érintett, a közel 26,000 embernek otthont adó Klodzko városába, valamint a szomszédos  Oldrzychowice Klodzkie faluba utaztak, ahol a becslések szerint az otthonok 80%-a megsemmisült. Mindkét régióban sok út vált járhatatlanná és hidak omlottak össze.

A Cu Csi önkéntesei környezetbarát takarókat, a sürgősségi ellátáshoz szükséges felszerelést, élelmiszer utalványokat juttattak el a környékre, ezzel hozva reményt és megkönnyebbülést a Borisz vihar által sújtott családoknak. 

Az alapítvány önkéntesei a segélycsomagokat készítik össze

 

“A legtöbbjük otthona vagy súlyosan megrongálódott, vagy teljesen elmosta a víz” – mondta Lukas, a Cu Csi önkéntese a helyszínen. “Sokuknak lakni sincs hol. Környezetbarát takarókat, vizet és tisztítószereket hoztunk. Egyeztettünk a helyi önkormányzattal is, hogy megállapítsuk, miben tudunk még a továbbiakban segíteni.”

Az önkéntesek szeptember 17-én az éjszakába nyúlóan jártak házról házra, takarókat, tisztítószereket és mintegy 157 Dollár értékű készpénzkártyákat osztva szét az érintett családok között.   

Az egyik lakos, Elira, elmondta, hogy az árvíz meghaladta a két métert, és teljesen elöntötte az otthonát. “Itt álltam, a víz már 1,6 méter volt. Majdnem olyan magas mint én. Olyan gyorsan jött a víz – alig tudtam elhinni. A hűtőszekrényem felborult, az összes bútorom megrongálódott. Semmim se maradt.”

A helyreállítási munkálatok folytatásával párhuzamosan a lengyel kormány közel 386 millió dollárt különített el uniós forrásokból a megrongálódott infrastruktúra helyreállítására illetve az érintett lakosok otthonának újjáépítésének a támogatására. A kormány ezen kívül további 900 millió dollárt különít el hosszútávú árvízvédelmi intézkedésekre. 

“A helyreállítás közepette az önkéntesek együttérzése, szolidaritása mindannyiunkat mindannyiunkat az emberi kapcsolatok erejére emlékeztet válság idején” – nyilatkozta az Alapítvány.

A Teljes nevén Buddhista Együttérzés Cu Csi Segítségnyújtási Alapítványt (Buddhist Compassion Relief Tzu Chi Foundation) 1966-ban alapította a Kínai Köztársaságban, azaz Tajvanon, a buddhista szerzetesnő és apáca Cseng Jen mester. Az alapítvány az ENSZ által akreditált segélyszervezet mára mintegy tízmillió támogatóval és 51 országban 432 irodával rendelkezik. Jelszavuk “Az együttérzés tettekre váltása”. Ennek jegyében végzik tevékenységüket humanitárius segítségnyújtási, oktatási, környezetvédelmi és az orvosi ellátást érintő területeken. 

A társadalmilag elkötelezett buddhizmus egyik globális ikonjaként ismert Cseng Jen szívből vallja, hogy minden ember képes ugyanarra az együttérzésre mint a Buddha. Megjegyezte, hogy az igazi együttérzés nem az, ha csupán átérezzük mások szenvedését, hanem az, ha konkrét tettekkel igyekszünk csökkenteni a szenvedést.

A tiszteletreméltó Cseng Jen mester

 

Cseng Jen mestert Tajvanon a buddhizmus „Négy Mennyei Királyának” egyikeként ismerik. A többiek: Sheng Jen mester, a Dharma Drum Mountain alapítója; a már elhunyt Hszing Jun mester , a Fo Guang Shan alapítója; és Vei Csüe mester, a Csung Tai Shan alapítója. Ez a négy globális buddhista rend, amelyet a „Négy Nagy Hegynek” neveznek. Ők a világ legbefolyásosabb kínai buddhista szervezetei. 

 

Korábbi cikkeink a témában:

Takarókkal a téli hideg ellen Bódhgajában

A Cu Csi Alapítvány reményt és oktatást visz Malaviba

A Cu Csi Alapítvány kútfúró projektje Zimbabwében

 

Forrás – Buddhistdoor

Tzu Chi Foundation

A kiemelt képen az elöntött Klodzko városa

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu
Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

 

Kapcsolódó