Főoldal > Buddhista közösségek segítenek a Helene hurrikán utáni helyreállításban

Buddhista közösségek segítenek a Helene hurrikán utáni helyreállításban

Míg a floridaiak a Milton hurrikán támadására és az utóhatásaira készülnek, addig a Helene hurrikán nyomvonalán már a takarítási munkálatokat végzik. A Helen Florida, Georgia és Dél-Karolina egyes részein söpört végig, majd Észak-Karolina, Tennessee és Virginia felett több mint ötven centiméternyi csapadékot zúdított le rövid idő alatt. A helyreállítási munkálatok folyamatban vannak, az anyagi kár jelentős. Szomorú tény, hogy a vihar halálos áldozatainak a száma meghaladta a 235 főt. 

Az észak-karolinai Asheville-től északnyugatra található Southern Dharma buddhista szervezet önkéntesekből és munkatársakból álló csapatokkal dolgozik a környéken élő áldozatok megsegítésén és a szükséges ellátmányok eljuttatásán az érintett területekre.

A Southern Dharma egy nemrég kelt nyilatkozatban kijelentette, hogy a szervezet, az önkéntesek, a munkatársak és az adományozók segítségével már több mint 50,000 dollárt gyűjtött össze. A felajánlott összegből élelmiszert, vizet, gyógyszereket és benzint vásárolnak, és ezeket juttatják el az érintett közösségeknek. 

A közlemény szerint a közműszolgáltatók minden erőfeszítésükkel azon fáradoznak, hogy helyreállítsák az áramszolgáltatást Asheville-ben. A remények szerint a legtöbb lakos várhatóan jövő hétre visszanyeri az áramellátást.  

A vidéki területeken azonban sokkal nagyobb kihívást jelentenek a helyreállítási erőfeszítések, a legtöbb helyen késedelemre kell számítani. A legnagyobb gondot a vezetékes víz elérhetősége jelenti, mivel a Helene szeptember 27-i támadása óta ivóvíz nélkül maradt a környék. Az önkéntesek kézi erővel szállítják a helyszínre a vizet, gyakran lépcsőkön gyalog cipelve fel a palackokat, mivel a liftek nem működnek.

A Southern Dharma közösség tagjai házról-házra járnak egy Spring Creek nevű, súlyosan érintett közösségben. Eddig több mint 400 otthont látogattak meg segítségükkel. A Spring Creek-i közösségi központot átalakították a Hot Springs, Barnardsville és Burnsville városok számára történő forráselosztás helyszínévé. Az anyagi segítség mellett támogató csoportokat is létrehoztak, hogy érzelmi segítséget nyújtsanak a lakosoknak. A Southern Dharma a vízosztásban is nagy segítséget nyújtott. A nyugati Asheville-ben található Urban Dharma központ is megnyitotta kapuit, hogy a víz, az ellátmányok és egyéb szükségleti cikkek elosztó központja legyen.

 

A közösség egy Starlink nevű eszközbe is beruházott, aminek segítségével a helyszínen digitális hotspotot hoztak létre a személyzet és az önkéntesek számára. Ez az eszköz teszi lehetővé, hogy a válság közepette megoldják a kritikus koordinációs és kommunikációs kihívásokat. 

Mindemellett összefogtak az asheville-i Oasis Church keresztény közösséggel, amely felajánlotta létesítményének egy részét a Southern Dharma műveletei számára. Így javítják az ellátmányok tárolási kapacitásait, valamint és egy további központot is létrehoztak ezzel az utánpótlási erőfeszítések javítása érdekében.

A Dharma központ önkéntesei bevonták a spanyol nyelvű közösség tagjait, akik jelentős mértékben érintettek. A közösség egyik tagja, Lizeth, ellátási pontokat hoz létre, ahol a családok felvehetik a számukra összekészített segélycsomagokat. 

Az észak-karolinai Charlotte városának szanghája is kivette a részét a segítségnyújtásból. Többek között öt gallonos vödröket, teli benzines kannákat illetve háromezer dollárt ajánlottak fel az áldozatok megsegítésére. 

A Southern Dharma felhívást tekk közzé, amiben további önkéntesek jelentkezését várja, hogy segítsenek az ellátmányok szétosztásában.

A pénzügyi hozzájárulások továbbra is fontos szerepet játszanak a segélyezési erőfeszítések megkönnyítésében. Adományokat a szervezet weboldalán vagy a PayPal-on keresztül lehet felajánlani, kifejezetten a katasztrófaelhárításra.

A Southern Dharma közössége, minden nap tapasztalva az önkéntesek bátorságát és cselekvő együttérzését, vezetőjükön, Sonia Marcuson ügyvezető igazgatón kersztül fejezte ki a háláját: “Köszönjük a folyamatos jókívánságokat és támogatást. Minden nap tanúi vagyunk a bátorság és az együttérzés hatalmas tetteinek.”

A környék egyik ismert buddhista tanítója, Vince Fakhoury Horn az X-en (korábban Twitter) azt írta, hogy október 7-én még mindig áram, internet és víz nélkül van. 

A Dharma Relief, egy felekezetek közötti buddhista szervezet, amely a szanghák összefogása mellett kötelezte el magát, annak érdekében, hogy megoldják a közösségek problémáit, szintén megkezdte munkáját. Együttműködik a Southern Dharma Retreat Centerrel, az Asheville-i Zen Centerrel és további környékbeli buddhista közösségekkel.

A Dharma Relief azt írta, hogy rövid távú céljuk 50,000 dollár összegyűjtése a Helene hurrikán által érintettek megsegítésére. „Hosszú távú célunk, hogy elegendő pénzt gyűjtsünk, hogy amikor bármilyen katasztrófa bekövetkezik, azonnal támogatást tudjunk nyújtani az érintett Dharma-központoknak. Világosan tudatában vagyunk annak, hogy kollektíven is sebezhetőek vagyunk a szélsőséges időjárással és katasztrófákkal szemben. Bármelyikünket bármikor érinthet földrengés, hurrikán, tornádó, árvíz vagy más váratlan esemény. Össze kell fognunk, hogy támogassuk a rászorulókat.” – írta a Dharma Relief.

 

Forrás – Buddhistdoor

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó