Blog

„...azzal, hogy azt az etikai szétválasztást a Buddha behozta, hogy közönséges és emelkedett, lehetőséget adott például arra, hogy másképp viszonyuljon az örömhöz, mint az őt megelőző korszak aszkétái, akik hihetetlen módon tartottak az örömteli dolgoktól, mert úgy gondolták, hogy az élvezeteknek... nem lesz jó vége. A Buddha rájött arra, hogy ha ez pozitív dolgokra, vagy magasztos dolgokra irányul – például a tanítás elsajátítására és gyakorlására –, akkor nemhogy bajt nem okoz, hanem éppenhogy kifejezetten előrevivő, magasztos öröm, amiről szó van. Az már egy másik kérdés, hogy azért... diszkréten hozzátette, hogy ahhoz, hogy a végső megvalósítást elérd, még ezektől a kedvező benyomásoktól is meg kell szabadulnod.”

"...nagyon nagy hasonlóságot, vagy kapcsolódást mutatnak a meditációs élményekkel, és azzal amit a meditációban szeretnénk elérni. Tulajdonképpen itt kapcsolódik össze a buddhizmus és a kvantum-pszichológia."

„Ha fönnmaradtak, és újra és újra elmesélték … az valamit nagyon megfogott, vagy megérintett belül. És valami nagyon fontosat elmondott rólunk, vagy az életünkről, vagy azt, hogy honnan jöttünk.”

„ …Ha jó a film, akkor nagyon könnyen bele lehet kerülni, abba a viszonyrendszerbe, amiben a film játszódik, és ott kipróbálhatja az ember magát, hogy az a szituáció, az a nagyon durva helyzet, mit hoz ki belőle, hogy milyen megoldási lehetőségeket lát meg benne, meg egyáltalán, milyen kérdéseket a saját életére vonatkoztatva. No és ezzel érdemes foglalkozni, attól hogy ezek felmerülnek, ettől lesz élő a film.”

Hogyan lett Járkálóból, a Viharsarokban reinkarnálódott karaktergubancból Üldögélő, koppenhágai fordító és dzogcsen gyakorló?

"És előfordult, hogy fektemben tört rám az a félelem és rettegés. Ekkor nem ültem fel, nem is álltam fel, nem is indultam el, amíg azt a félelmet és rettegést fektemben el nem oszlattam."