Blog

Farkas Pál, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanára, egykori rektora és A Tan Szigete közösség vezetője. A közösség a théraváda buddhizmus hagyományát követi, azon belül az erdei szerzetesség irányzatát. A Bajna és Epöl közötti út mentén, az egykori malom területén épülő elvonulóhely és kolostor helyzetéről kérdezősködtünk. 

Jancsik Károly kortárs festőművész, az  Iparművészeti Főiskola üveg szakán végzett. A múlt évezred utolsó századának nyolcvanas éveitől folytatott keleti és nyugati bölcseleti tanulmányokat a Buddhista Misszióban a „kisházas időkben”, valamint tagja az Árja Maitréja Mandala kisegyháznak. A kilencvenes években esztétikát és látványértelmezést tanított a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán, később egy rövid ideig a Márianosztrai börtönben volt kulturális nevelő, innen aztán hátralévő munkás éveire behúzódott egy biztonságos helyre a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kertész utcai fiókjába.

"Mestert kell találni, bele kell szeretni, de a szerelmet nem lehet tanulni."

Terveink szerint a buddhista alaptanítások, alapgondolatok mintegy hívószóként elindítják a beszélgetéseket és ennek mentén indul el egy szabad gondolatáramlás. Aki kérdez: Tóth Zsuzsanna buddhista tanító, szakfordító és tolmács. Aki válaszol: Varjasi Géza buddhista tanító és dzogcsen gyakorló.

Varsányi György keramikussal beszélgettünk japán kerámiáról, zenről, japán kultúráról a vabi- szabi, a japán szépségfelfogás tükrében.

"Kezdetben a földi világ minden művét a férfi alkotta meg. A hitet, a filozófiát, a történelmet. Ő hozott létre műalkotásokat, ő gondolta ki a tudományt...