Blog

„Regionális, élhető gazdaságokat és kisközösségeket kellene létrehozni – feltehetően – a túlélés érdekében. Miközben tudatosítanunk kell azt is, hogy nem nemzetekben, nem egymással szemben álló vallásokban, és kultúrákban, hanem emberiségben, egységes emberiségben és egységes emberi szellemiségben kellene gondolkozni.”

„Alapvető emberi természetünk, hogy szeretünk ajándékot kapni és adni is. Csak felesleges dolgokat nem kell, mert teli vagyunk felesleges dolgokkal, az egész világot megeszi a szemét…, minden be van csomagolva nem tudom hány műanyagba. Egy gyereknek sokkal értékesebb az idő, amit együtt töltünk vele.”

Ácsán Dzsajaszáró gondolatait hallhatják az interjúk, tanítóbeszédek és más műsorok között Jegyzetek címmel, Fenyvesi Róbert fordításában és Kövesdi László előadásában.

„Általában vonz bennünket az analitikus tudás vagy a diszkriminatív megértés, ezért a realitást több darabra osztjuk fel. Felboncoljuk -és a felboncolással megöljük a valóságot. Amire az analízist befejeztük, a valóságot már megöltük, és azt képzeljük, hogy ez a holt valóság a mi valóság-felfogásunk, annak megértése. Amikor a valóságot holtan látjuk az analízis után, azt mondjuk, hogy értjük; pedig amit értünk, az nem maga a valóság, hanem csak annak holtteste, miután megcsonkították az érzékszerveink és az intellektusunk. Nem vesszük észre, hogy a boncolásnak az ilyen eredménye nem maga a valóság, és amikor ezt az analízist tesszük meg megértésünk alapjául, elkerülhetetlen, hogy eltévedünk, és messze kerülünk az igazságtól. Így ugyanis sohasem jutunk el a valóság problémájának végleges megoldásához.”

„Azoknak a kiadványoknak, a könyveknek a fontossága értékelődik fel, amiket igenis kézbe lehet venni most is. És amelyek bekuckózva, elvonulásra alkalmat adhatnak.”

„... mint hogyha a természet, a növények, az állatok az ember fenntartása érdekében léteznének, az volna a szerepük, hogy az embert ellássák. Ezt a gondolkodásmódot kellene összevetni azzal, hogy ez ma már nem tartható..."