A zen és a kerámia a japán szépségfelfogás tükrében

Varsányi György keramikussal beszélgettünk japán kerámiáról, zenről, japán kultúráról a vabi- szabi, a japán szépségfelfogás tükrében.

"A buddhizmussal még a gimnázium alatt ismerkedtem, és annak befejezése után elkezdtem látogatni a Kőrösi Csoma Sándor Buddhológiai Intézetet. 1980-ban vettem menedéket a Szanghánál. Ottani barátaim közül Dobosy Antal hatására – akit mentoromnak tekintek – kezdtem a zennel és általában a japán kultúrával foglalkozni. Miután a japánok gyakorlásának az a leggyakoribb módja, hogy valami kézzelfogható és már meglevő úton kezdenek járni, magam is így tettem, és kerámiával kezdtem foglalkozni, amit azóta is folytatok, immár közel negyven éve. Jártam japánban egy másfél hónapos workshop-on, és az Egyesül Államokban is részt vettem egy három hónapos, japán vezetésű kurzuson, valamint Kecskeméten minden olyan esetben, amikor japán mester járt nálunk." (Varsányi György)

Részlet az interjúból:

„Én nem tekintem azt a japán kultúra felvirágzásának nyugaton, amikor puszta másolásról van szó, tehát amikor vabi-szabi jellegű tárgykat, vagy vabi-szabi kultúrákat, vagy akár harcművészeteket leutánoznak. Ugyanis ezek utánozható dolgok. A formai részét meg lehet ragadni – tulajdonképpen az ember magát is be tudja ezzel csapni, és be tudja csapni a világot is talán, – de hát ennek semmi értelme, ez sehova nem vezet. Én inkább arról az oldaláról közelíteném meg a dolgot, hogy mi az, amit érdemes lenne átvenni, és ez pedig az a fajta hozzáállás, ahogyan a japán emberek állak a kultúrájukhoz. Az a becsületesség, tiszta szívűség és egyszerűség, ahogyan a saját dolgaikat teszik – legyenek azok kézműves dolgok, de bármi más –  az a meditatív hozzáállás, az az elmélyültség, az, hogy nem sajnálják semmire az időt, akkor sem, ha meg lehetne rövidebb úton valósítani ezeket…”

Az adás időpontja: 2021-04-20 kedd 07:37; 2021-04-21 szerda 10:37; 2021-04-22 csütörtök 13:37; 2021-04-23 péntek 16:37; 2021-04-24 szombat 11:37; 2021-04-26 hétfő 20:37

A riportot Szeremley Anett készítette.