Őszentsége a Dalai Láma, Greta Thunberg klímaaktivista és vezető klímakutatók beszélgetése - ajánló

Az éghajlatváltozás-krízis káros visszacsatolásairól, életünkre és környezetünkre gyakorolt hatásáról tartanak nyilvános online konferenciát a Mind and Life Institute szervezésében. A megbeszélésre 2021. január 10-én kerül sor, közép európai idő szerint (CET) hajnali fél ötkor.
    Az esemény moderátora Dr. Diana Chapman Walsh, a Wellesley College korábbi elnöke. További résztvevők a Dalai Láma és Greta Thunberg mellett: Susan Natali, PhD – a massachusettsi Woodwell Climate Research Center sarkvidéki programjának kutatásvezetője; William R. Moomaw, PhD – a Tuft University Fletcher Scool professzor emeritusza; Susan Bauer-Wu, a Mind and Life Institute elnöke; és Thupten Dzsinpa Langri, PhD – Őszentsége fő angol tolmácsa 1985-óta.

    Az esemény nem sokkal a Dalai Láma új könyve, Az egyetlen otthonunk novemberi megjelenése (Our Only Home: A Climate Appeal to the World - Blackstone Publishing 2020) után nem sokkal kerül megrendezésre.
    A házigazda Mind and Life Institute a rendezvény előtt nyilvánosságra hozta környezetvédelmi ismeretterjesztő videósorozatának a Climate Emergency: Feedback Loops első részét Richard Gere narrációjával.

    Számos buddhista vezető mellett Őszentsége is többször hangot adott a klímaválsággal kapcsolatos véleményének. A The Guardiannak így nyilatkozott:
    „Ez a kék bolygónk egy gyönyörű előhely. Az ő élete a mi életünk, jövője a mi jövőnk. És csakugyan, a Föld valóban úgy törődik velünk mindannyiónkkal, ahogy egy anya teszi. Gyermekként függünk tőle. Világunkat mélységes összefüggésrendszer hatja át úgy gazdasági szempontból, mint az olyan problémák felől nézve, mint a klímaváltozás, ami mindannyiunkat kihívások elé állít.
    A közismert vietnámi zen tanító, Thich Nhat Hanh így ír a Szerelmeslevél a Földhöz című írásában:
    „A Föld nem csupán a környezet, amiben élünk. Mi vagyunk a Föld, és mindig magunkban hordjuk őt.”
    Ismét Őszentsége:
    „Az Egyesült Nemzeteknek sokkal aktívabb szerepet kell vállalniuk ezen a területen. A nagy nemzeteknek sokkal nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az ökológiára. Remélem látjátok még azokat a nagy nemzeteket, akik rengeteg pénzt költenek fegyverekre és háborúra visszafordulni, és az erőforrásaikat a klíma védelemére fordítani.” – majd hozzátette: „Túl nagy hangsúlyt fektetünk a nemzetünkre, vallásunkra, más vallására. Tényleg ez okoz minden problémát, hogy a különböző vallások és különböző nemzetek harcolnak egymással. De most tényleg egységre van szükségünk!” (The Guardian)

 

    Az eseményről és a szereplők munkásságáról bővebben a szervezők honlapján olvashattok itt
Ingyenesen regisztrálni pedig itt tudtok
Az említett videó a Youtube-on

Az eseményről beszámolt a Tibeti Emigráns Kormány is hivatalos honlapján
További források:

Buddhist Door

The Guardian

Lion's Roar