Színpadi mozgással és ecsettel a haiku világában

Ebben az adásban Kiss György Ádám és Szeremley Anett beszélget kísérleti színházról, tusfestészetről, japán és zen esztétikáról a haiku világát megidézve. Arról beszélgetnek, hogy hogyan írható le mozgással és ecsettel egy haiku pillanat, hogyan lehet eljutni a tiszta gesztus megjelenítéséig.

Kiss György Ádámot a Rögtönzések Színházának (1992–2002) megalapítója és vezetője.  Kiképző pszichodráma vezető, szupervizor, coach az ÜVEGGYÖNGYJÁTÉK Playback Közösségi Színház és a Budapesti Playback Színházi Iskola -Közösségi Tér művészeti vezetője.
A zen buddhizmushoz a rinzai irányzaton keresztül kapcsolódik, aki azzal a merész kísérlettel is foglalkozik, hogyan lehet színpadra vinni egy haikut.

Szeremley Anett a Tan Kapuja Zen közösség tagja, a szumie festészeten keresztül közelíti a témát, a zen buddhista praxisainak egyike a tusfestészet. Harcművészettel is foglalkozik, kungfuzik. Mindkét műfajt kiválóan alkalmasnak látja a „Just do it” mozdulat gyakorlására, a nem eredményorientált, hanem úton levés alapú szemlélet kifejlesztésére. A festészeti meditációk gesztusrendszerét igyekszik ötvözni a kungfuból, tajcsiből ismert gesztusokkal.

Idézet a beszélgetésből:

„Ádám: - …a „hibás szépségre” utalnék vissza, a színpadon is nagyon jó, hogyha kócos egy jelenet, ha nem tökéletes, ha van benne egy kis hiba…
Anett: - ...a haikukra gondolva, de a tusfestészetre is igaz lehet ez, hogy a történés és az észrevevés találkozásáról van szó inkább, nincs benne  nagyon cselekvő történet, csak a történés és a szemlélő tudat odafordulása, pl.: sziromlehullás…
Ádám:- …ez az, ami még összeköt bennünket, ez a történet nélküliség… mi is keressük ezt a történetnélküliséget. Van egy olyan gyakorlatunk, hogy van, mondjuk egy sztori, mondjuk mi történt valakivel tegnap. Ezt eljátsza a színészgárda, mondjuk két percben. Utána arra kérem őket, hogy mutassák meg, mit tudnak ebből fél percben megjeleníteni. Utána megnézzük. Jó, de mit lehet ebből tíz másodpercben megmutatni, és utána mit lehet ebből három másodpercben megmutatni. Visszamenni oda, hogy mi volt ennek a jelentenek a lényege… Mi volt a legfontosabb és a legtisztább érzésed, ami az egész történetnek a szíve? És akkor nincs már cselekvés, csak az van benne, hogy van egy történetmesélő, a történetmesélőnek egy pillanat a lelkében, amit mi egy gyönyörű gesztussal, vagy éppen hogy egy nagyon is kócos gesztussal megpróbálunk visszatükrözni. És akkor azt mondja: -Igen, ez történt velem! És akkor valami jó dolgot csináltunk, akkor már nincsen sztori…”

A riportot Szeremley Anett készítette.

 

Az adás időpontja: 2021-03-30 kedd 08:43; 2021-03-31 szerda 11:43; 2021-04-01 csütörtök 14:43; 2021-04-02 péntek 17:43;  2021-04-03 szombat 12:43; 2021-04-05 hétfő 21:43