Hírek

 

A klímaváltozás sok helyen még csak elvont spekuláció, más helyeken azonban, mint a Tibeti-fennsík, már jó ideje komoly gondokat okoz a lakosságnak. Ladakhban a buddhista szerzetesek vallási gyakorlatuk részeként tekintenek a klímaváltozás hatásainak enyhítésére.

Február 8. és 9. között zajlott le Thaiföld történelmének legtöbb áldozatot követelő egyszemélyes ámokfutása. Egy megbomlott elméjű katona 30 embert megölt és 58-at megsebesített. Vasárnap estére több ezren gyűltek össze, hogy a buddhista szerzetesek által celebrált megemlékezésen részt vegyenek.

Bár a Tibeti Autonóm Régió sokáig érintetlen maradt a Kínában terjedő koronavírus-járványtól, a múlt héten itt is szigorú intézkedéseket vezettek be a járvány kordában tartása érdekében, melynek keretében az összes kolostort is bezárták.

Pema Chödrön, a Shambhala nemzetközi buddhista közösségének vezető tanítója levélben tájékoztatta a szervezet igazgatótanácsát arról, hogy visszavonul vezető tanítói feladataitól. A döntését azzal indokolja, hogy tudomására jutott, hogy az igazgatótanács vissza kívánja hívni Sakyong Mipham vonaltartót és korábbi vezetőt, aki 2018-ban, az egész közösséget megrendítő szexuális bántalmazási botrányt követően, lemondott.

A Sunntaram, a Santi és a Vejjasala kolostorokat már evakuálták. A Sakyadhita Australia nevű szervezet gyűjtést indított a tűzben érintett emberek és állatok megsegítésére.

A Gautama Buddha Nemzetközi Repülőtér a történelmi Buddha szülőhelyén, Lumbiníben épül és elsősorban a vallási turizmust hivatott kiszolgálni. Az átadás várható időpontja: 2020 közepe.