Hírek

Pema Chödrön, a Shambhala nemzetközi buddhista közösségének vezető tanítója levélben tájékoztatta a szervezet igazgatótanácsát arról, hogy visszavonul vezető tanítói feladataitól. A döntését azzal indokolja, hogy tudomására jutott, hogy az igazgatótanács vissza kívánja hívni Sakyong Mipham vonaltartót és korábbi vezetőt, aki 2018-ban, az egész közösséget megrendítő szexuális bántalmazási botrányt követően, lemondott.

A Sunntaram, a Santi és a Vejjasala kolostorokat már evakuálták. A Sakyadhita Australia nevű szervezet gyűjtést indított a tűzben érintett emberek és állatok megsegítésére.

A Gautama Buddha Nemzetközi Repülőtér a történelmi Buddha szülőhelyén, Lumbiníben épül és elsősorban a vallási turizmust hivatott kiszolgálni. Az átadás várható időpontja: 2020 közepe.

A klímaváltozás hatásait világszerte érezni, abban azonban vannak eltérések, hogy ki mennyire tapasztalja azt. Jellemzően a legszegényebb néprétegeket érinti legsúlyosabban, míg a tehetősebbeknek (akik kezében a megoldás van) gyakran sokkal több idő kell a „felébredéshez”.

Bangladesben, Cox’s Bazaarban tartott konferenciát számos buddhista és muszlim vallási vezető november 21-22-én. A téma a rohingya menekültek kérdése volt, valamint tágabb értelemben a buddhizmus és az iszlám együttműködése Ázsiában.

Ferenc pápa november 20 és 23. között Thaiföldre látogatott, ahonnan Japánba utazott tovább. A két országban összesen több millió keresztény él, legutóbb II. János Pál pápa látogatott ide a 80-as években.