Főoldal > Még könnyebb lesz Indiába zarándokolni a buddhistáknak

Még könnyebb lesz Indiába zarándokolni a buddhistáknak

Az egyik indiai fapados légitársaság, az IndiGo bejelentette, új, naponta közlekedő járatokat tervez indítani a Buddha életéhez kapcsolódó három indiai helyszínhez. A Kalkuttából induló járatokra már most lehet jegyet vásárolni, de csak augusztus elején indulnak. Az új járatoktól elsősorban a délkelet-ázsiai zarándokok számának növekedését várják, de bővülő lehetőségek bizonyára hatással lesznek a világ többi részéről érkező utazók számára és kényelmére is.

A Kalkuttából induló járatok három új célállomásának mindegyike egy-egy buddhista zarándokhelyhez kapcsolódik. Varanasi (Benáresz) Sarnath szomszédságában található, ahol a Buddha a Tan Kerekét Mozgásba Hozó Beszédet adta. Gaya pár kilométerre van Bodh Gayától, a Buddha megvilágosodásának történelmi helyszínétől. Patnától elérhető távolságban van a Keselyű-hegy, melyet számos mahájána szútra is említ, valamint Vaishali (Vészáli), a női szangha megalakulásának helyszíne. A Patna múzeum ezen felül számos ereklyét őriz a közeli ásatásokról.

https://www.buddhafm.hu/wp-content/uploads/2019/06/1200px-Mahabodhitemple.jpg

A Mahá Bódhi templom Bódhgajában (Wikipedia)

 

A zarándoklat a buddhizmus kezdete óta fontos szerepet tölt be a vallásban, amit korabeli feliratok, ereklyék is tanúsítanak. Annak ellenére, hogy ma India lakosságának kevesebb, mint 1%-a vallja magát buddhistának (ez még így is több millió ember), a buddhizmus fontos része India történelmének és kultúrájának. Az ilyenekhez hasonló kezdeményezések nem csak a zarándoklat hagyományának ápolását segítik, de India nemzetközi kapcsolatainak is jót tesznek.

 

 

https://www.buddhafm.hu/wp-content/uploads/2019/06/1200px-Dhamek_Stupa_Sarnath.jpg

A Dhamméka sztúpa Szárnáthban (Wikipedia)

Forrás: Buddhist Door

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.