Főoldal > Szibériában a sámánokat is segítségül hívják az erdőtűz ellen

Szibériában a sámánokat is segítségül hívják az erdőtűz ellen

Szibériában 3 millió hektárnyi erdő ég jelenleg. Ez akkora terület, mintha egész Belgium lángra kapott volna, a tűz szén-dioxid kibocsájtása pedig Ausztria éves szennyezésének a duplája. Burjátiában a füst eltakarja a napot, a szél egészen Mongóliáig viszi a hamut.

A tűzoltás nem egyszerű feladat: bár 100 000 hektárnyi tűzzel megpróbálják a tűzoltók felvenni a harcot, az orosz kormány az érintett terület nagy részét lakatlannak, ezzel együtt pedig csupán megfigyelendőnek minősített, azaz nem várható, hogy a közeljövőben kiterjesztik a tűzoltást a maradék 2.9 millió hektárra.

Burjátföld az egyik orosz tartomány, mely érintett a katasztrófában. Itt a lakosság jelentős része buddhista, vagy egyfajta samanisztikus buddhizmus gyakorlója. A samanizmus (sámán-hit) szerint a világ kozmikus erők tánca, mely erőkkel az ember képes kommunikálni és harmóniába kerülni. A soha nem látott méretű erdőtűz jelenségére tehát lehetséges fizikai és szellemi úton is reagálni, ez utóbbinak egyik eszköze olyan rítusok elvégzése, melyektől azt várják, előbb-utóbb esőt fognak hozni az erdők felett. Erre a rítusra került sor vasárnap a Bajkál-tó egyik szigetén, ahol 40 burját sámán végzett esőcsináló szertartást. Reméljük, igyekezetük rövidesen sikerrel jár.


Forrás: Moscow Times, Reuters, BBC, 444

Kapcsolódó