Főoldal > Szeptember 20: Sztrájk a környezetvédelemért

Szeptember 20: Sztrájk a környezetvédelemért

Buddhista szervezetek is csatlakoztak a fosszilis tüzelőanyagok betiltásáért és a fenntartható fejlődést célzó globális gazdaságpolitiáért tartandó Globális Klímasztrájk nevű kezdeményezéshez.

A New York-i buddhisták a Közös Buddhista Fellépés (Buddhist Action Coalition) nevű szervezet égisze alatt tartanak figyelemfelkeltő demonstrációt a szeptember 20-ára tervezett Ifjúsági Klímakonferencia előtt. A demonstráció a tervek szerint recitálásból és meditációból, valamint azon nyilatkozat felolvasásából fog állni, melyben egyértelművé teszik minden lény igényét az élhető környezetre. A saját vallási közösségük hagyományos viseletébe öltözött résztvevők ezután meditatív sétában csatlakoznak a két háztömbnyire zajló ifjúsági klímatüntetéshez.

Az ifjúsági klímatüntetés apropóját a három nappal későbbi ENSZ klímacsúcs adja, melyet ugyancsak New Yorkban rendeznek. Ennek keretében felszólal majd Greta Thunberg, a 16 éves svéd környezedvédő is a fiatal generáció igazságos és élhető jövőhöz való jogáért.

A Buddhist Action Coalition, melynek egyik alapító tagja a Tiszteletreméltó Bhikkhu Bódhi, társadalmilag elkötelezett buddhisták csoportja, mely erőszakmentes eszközökkel kívánja a jelenkor társadalmi, gazdasági és jogi realitásait a buddhizmus alapeszményeivel összangba hozni. Ennek szellemében részt vettek az amerikai koncentrációs táborok felszámolásában, párbeszédet kezdeményeztek a Rohingya népírtás ügyében, valamint csatlakoztak az elharapódzó fegyveres erőszak elleni tiltakozáshoz.

From vice.com


Forrás: Buddhist Door, Global Climate Strike 

Kapcsolódó