Főoldal > Dél-Korea enyhít

Dél-Korea enyhít

A közösségi távolságtartásra vonatkozó szabályok enyhítéseként Korea újraindítja néhány buddhista templomi programját

A Koreai Buddhisták Kulturális Testülete (Cultural Corps of Korean Buddhism – CCKB), a legnagyobb dél-koreai buddhista rend a Dzsogje rend tagszervezete hétfőn bejelentette, hogy újraindítja néhány templomban rendezendő programját, miután a dél-koreai kormány némileg enyhített a társadalmi távolságtartásra vonatkozó szabályokon tekintettel az új koronavírus fertőzések csökkenő számára.

Temple-stay programs are currently limited to individual participants and frontline medical staff. Woljeongsa. From templestay.com

 

Miután a napi ismert új koronavírusos esetek száma Dél-Koreában az elmúlt napokban húsz alatt maradt, a kormány bejelentette, hogy ugyan a társadalmi távolságtartásra vonatkozó korlátozásokat két hétre meghosszabbítják, de néhány szabályon enyhítenek. A vasárnapi bejelentés szerint a szentélyek, templomok, bárok, konditermek és az általános iskolák szigorú biztonsági feltételek betartásával újra nyithatnak.

 

Az új társadalmi távolságtartási iránymutatásoknak megfelelően, mondja a Testület, csak az egyéni részvétellel zajló templomi programokat lehet jelenleg megtartani, míg a közösségiek továbbra is fel vannak függesztve. A Testület február 24-én függesztette fel minden templomi programját a koronavírus-járvány kitörésének köszönhetően. 

 

„Az elhúzódó járvány következtében sok ember levert és fáradt. Hogy segítsük az embereket a korona blues legyőzésében úgy döntöttünk, hogy újraindítjuk a templomi programjainkat.” – nyilatkozta a tiszteletreméltó Vonkjung, a Testület vezető szerzetese. „Döntésünket az után hoztuk meg, hogy a kormány a társadalmi távolságtartás szabályainak enyhítése mellett döntött.” (The Korea Herald)

 

A Koreai Buddhisták Kulturális Testülete Dél-Korea szerte mintegy 139 templomban rendez programokat. A szervezet utasította minden templomát a kormányzati előírások szigorú betartására a járványra való tekintettel, ami magában foglalja a kézfertőtlenítést, a maszkokhoz való helyi hozzáférést, a rendszeres templomi fertőtlenítést és a látogatók napi szintű tünetekre irányuló monitorozását. 

 

A Testület ingyenes templomi elhelyezést is felajánlott a járvány frontvonalában dolgozó több mint 2000 egészségügyi dolgozónak 16 templomában október 31-ig. 

 

A Koreai Buddhisták Kulturális Testületét 2004-ben alapították, hogy a koreai és a hagyományos buddhizmust támogassák kulturális és oktátási programokon, kiállításokon és különböző kampányokon keresztül. 2019-ben 70,520 külföldi is részt vett a programokon a jelentések szerint.

 

Golgulsa in South Chungcheong Province. From templestay.com

 

A Dzsogje rend azt is bejelentette, hogy tervezik bizonyos imatalálkozók és más nyilvános események újraindítását is templomaikban országszerte, természetesen a társadalmi távolságtartás szabályainak betartása mentén. A résztvevők hőmérséklet ellenőrzésnek kell alávessék magukat a belépés előtt, és egymástól legalább egy méter távolságban kell ülniük. A Dzsogje rend minden közösségi rendezvényét elhalasztotta február 23-a óta, így az április 30-ai, a Buddha születését ünneplő szertartást is. 

 

Más dél-koreai vallási közösségek is bejelentették arra irányuló terveiket, hogy újraindítják néhány nyilvános szolgálatukat, miután minden közösségi eseményüket az online térbe költöztették. A 16 dél-koreai katolikus egyházmegyéből négy, így a szöuli és a csedzsu szigeti is, hétfőn megerősítette, hogy tervezik a templomi misék újraindítását amit eddig online tartottak, de a résztvevőktől elvárják a maszk viselését. A Koreai Keresztény Média Fórum (Christianity Media Forum of Korea) szerint a protestáns templomok több mint hatvan százaléka tartott helyi szolgálatot múlt vasárnap, és ez a szám a héten várhatóan emelkedni fog. 

 

A 2015-ös népszámlálási adatok szerint a dél-koreai lakosság többsége, minegy 56.1% nem rendelkezik vallási hovatartozással. A keresztények alkotják a legnagyobb szegmensét a vallásos lakosságnak 27.6%-al, míg a buddhisták aránya 15.5%-ot tesz ki. 

 

A koronavírus fertőzés korai hullámának észrevételével, amikor a vírus először kezdett terjedni Kínából, Dél-Korea lett az egyik legsikeresebb ország azon törekvések tekintetében, hogy a járványt a határaikon belül tartsák. Míg a járvány exponenciálisan terjedt a világ más részein, Korea már március elejétől az új esetszámok növekedési ütemének csökkenéséről számol be. Ez a siker a kormány által alkalmazott TRUST (BIZALOM) startégiának köszönhető. E betűszó tagjainak jelentése: átláthatóság; tömeges szűrés és karantén; egyéni, de általánosan alkalmazható tesztelés; szigorú ellenőrzés és gyógykezelés.

 

Az országban megjelenő első igazolt eset bejelentését követően heteken belül, a koreai kormány gyorsan egy COVID-19 teszt kifejlesztésébe fogott. Azóta úgy 100,000 tesztcsomagot állítanak elő naponta és 600 tesztelő állomást állítottak fel, beleértve az autós ellenőrző pontokat is, ahol az embereket anélkül lehet tesztelni, hogy azoknak ki kellene szállniuk a járműveikből. A pácienseket az eredményről jellemzően szöveges üzenetben értesítik pár órán belül. Ennek következtében a halálozási arány Koreában viszonylag alacsony, a cégek nagy része tovább tudta folytatni tevékenységét és nem volt szükség városok lezárására. 

 

Magoksa in South Chungcheong Province. From templestay.com

 

Írta: Craig Lewis

Buddhistdoor Global – 2020. április 22. 

fotók: www.templestay.com

Fordította: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a