Főoldal > Ima együtt, külön …és más apróságok

Ima együtt, külön …és más apróságok

Buddhista és katolikus vezetők imádkoztak együtt japánban
Április 24-én buddhista, sintoista és katolikus vezetők imádkoztak együtt a koronavírus-járvány véget éréséért a Tódaidzsi templom előtt Japánban, Nara városában, ahogy arról a SoraNews24 hírt adott. Az élőben közvetített esemény közben egymástól két méter távolságban ültek és arra biztatták a híveiket, hogy imádkozzanak együtt velük minden délben amíg fizikailag el vannak különítve. „Noha most tartózkodnunk kell a szokásos tevékenységeinktől a többiek érdekében, én mégis közösen szeretnék imádkozni.” – mondta Fumon Szagava, a Tódaidzsi templom vezető papja.
A THAI BUDDHISTa templomok kifogytak az élelemből
Dél-Thaiföld néhány buddhista kolostora a felajánlások és az ételadományok elmaradásával kénytelen szembesülni a koronavírus-járvány következtében, számolt be a Khaosod English. Vivat Vankumpha, a Pracsuap Khiri Khan tartomány Buddhista Irodájának vezetője úgy nyilatkozott, hogy a környékbeli templomok 80,000-100,000 bhatot (közel egymillió forintot) igényeltek a kormánytól. A Buddhista Iroda rizst és tartósélelmiszert ajánlott fel és arra bátorította őket, hogy támaszkodjanak a zöldségtermesztésre, csökkentsék a világi foglalkoztatottak számát és időlegesen zárják be a templomokat, hogy spóroljanak az elektromos költségeken.
SzúTRák a jól-létért
A 84,000 Fordítói Projekt (84,000 Translation Project), egy nemzetközi nonprofit szervezet, amelynek célja az összes buddhista szútra lefordítása modern nyelvekre, új gyorsított projektbe fogott, a hagyományosan a türelem és a jól-lét érdekében recitált rövid szútrák fordításába, annak reményében, hogy ezek a szövegek segítenek az embereknek  megbirkózni a bizonytalansággal a járvány közepette. „Ahogy az emberek világszerte szembesültek a koronavírus egymást követő hullámai okozta szenvedéssel. Számos barátunk és követőnk kért tőlünk inspiráló tartalmakat, amelyek segítenek átvészelni a távolságtartás, a karantén és a lezárások időszakát.” – nyilatkozta a 84,000 website. Az első ilyen szútra a sorozatban a „Belépés Vaiszáli városába” mahászútra, ami leírja, hogy amikor járvány tombolt az indiai Vaiszáli városában a Buddha hogyan oszlatta el azt.
óvintézkedések mellett megtartják a vallási eseményeket Dél-koreában
Az emberek újra látogathatják a vallási eseményeket a templomokban Dél-Koreában, miután a kormány enyhített a társadalmi távolságtartás szabályain – jelentette a Jonhap Hírügynökség április 26-án. A koreai buddhizmus Dzsogje rendjének fő templomában Szöulban egy hőmérsékletellenőrzést követően a hívek beléphetnek a fő épületbe. Ugyanaznap majd 1200 ember vett részt a szöuli Joido Gospel Templom istentiszteletén, ami a templom teljes befogadóképességének egy tizede. A résztvevőknek maszkot kell viselniük és távolságot kell tartaniuk egymástól. Általánosságban a dél-koreai vallási csoportok nyilvános szolgálatai erősen lecsökkentek és az online térbe költöztek, hogy elkerüljék a tömeges összejöveteleket, amelyek hozzájárulhattak volna a koronavírus rohamos terjedéséhez. A dél-koreai kormány jelezte, hogy érvényben tartja a társadalmi távolságtartásra irányuló intézkedéseket május elejéig, de úgy döntöttek, hogy a vallási események tekintetében enyhítéseket vezetnek be mivel a vírus terjedése sebességében a lassulás jelei kezdenek mutatkozni. Ide kapcsolódó hír az is, hogy a Korea Herald arról számolt be, hogy a Koreai Buddhisták Kulturális Testülete hétfőn bejelentette, hogy újraindítják néhány templomi szolgálatukat bizonyos korlátozások mellett. Az összes programjukat felfüggesztették az év elején a koronavírus-járványnak köszönhetően.
írták: Emily DeMaioNewton és Karen Jensen, 2020. május 2.

forrás: Tricykle – Buddha Buzz Weekly

Kép: Buddhista, sintó, és katolikus vallási vezetők imádkoznak közösen a járvány végéért a narai Tódaidzsi templom előtt Japánban

Kép forrása

Fordította: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a