Főoldal > Inner World, Belső világ címmel ad ki nagylemezt a Dalai Láma

Inner World, Belső világ címmel ad ki nagylemezt a Dalai Láma

Július 6-án ünnepli Őszentsége a Dalai Láma 85. születésnapját. Ez alkalomból ő lep meg minket születésnapi ajándékkal, egy tizenegy számból álló zenei albummal. Mantrarecitációk, tanítások és zeneszámok lesznek hallhatók a lemezen. A közreműködők között találhatjuk többek között a többszörös Grammy díjra jelölt szitárművészt Anoushka Shankart, a legendás Ravi Shankar lányát is.
Az album ötlete egy aucklandi, új-zélandi zenészházaspár fejéből pattant ki. Míg Junelle és Abraham Kumin első próbálkozását udvariasan elutasították, a második felkérésére Őszentsége már igent mondott így 2015-ben elindult a munka.

Az együttműködésről így számolt be Junelle, aki a Dalai Láma régi követője:
“Egyszerűen átadtam az asszisztensének egy levelet, mondván, hogy tényleg oda kell neki adnia, mert tényleg nagyon-nagyon fontos. Szinte el sem tudtam hinni, amikor igent mondott nekünk.” (Newshub)
 „Sosem hallottam még így beszélni. Tényleg nagyon izgatott volt… azt igyekezett kifejteni nekem, mennyire fontos is a zene. Előrehajolt és ragyogtak a szemei, ujjait összedörzsölve arról beszélt, hogy a zene milyen sokféleképpen tud segíteni az embereknek, amiben ő nem tud. Képes meghaladni a különbségeket és visszaterelni minket igaz természetünkhöz és szívünk jóságához.” (The National)

 

A Dalai Láma Abraham Kuninnel balján, és Junelle Kuninnel jobbján. Kép forrása

 

A dalok határozottan New Age-es áramlásúak, éteri hangszerekkel, de egyenletes basszus és dob grooveokhoz horgonyozva, amit a Dalai Láma lovagol meg ügyesen, ahogy a szanszkrit mantrát, az „Om mani padme hum”-ot énekli. – írja a Rolling Stone.

“Az egész projekt célja, az emberek segítése. Ez nem egy buddhista project, ez olyan hétköznapi embereknek van segítségére, mint én, noha én magam buddhista vagyok. Az üzenet nem is lehetne megrendítőbb, mint most, ebben a társadalmi klímában, aminek oly annyira szüksége van az emberiességre.” – mondta Junelle. (Chicago Sun Times)
Az albumból befolyó összegeket a Mind and Life Institute és a Social, Emotional and Ethical Learning (SEE Learning) javára fordítják. Utóbbi egy a Dalai Láma és az Emory Egyetem által létrehozott oktatási program.
Az album egyik számában, az Ama La-ban, vendégművészként, Anoushka Shankar szitárművészt hallhatjuk, ahogy az anyák tiszteletére zenél. „Hatalmas megtiszteltetésnek” nevezte a részvételi lehetőséget. A lemezről ezt mondja a művésznő, aki előszőr még kisgyerekként, apja Ravi társaságában találkozott a Dalai Lámával.

„Csak egy szép hátteret szerettem volna biztosítani a Dalai Láma beszédhangja alá… nagyon igéző ahogy beszél. Nagyon tiszta a hangulata… valahogy ahogy áramlik, olyan egyszerű kísérni, hogy csak zenei nyomatékot próbáltam adni a szavainak.”    

A lemezen tucatnyi más muzsikus is közreműködik, a producer, Abraham Kunin gitáron, dobon és szintetizátorokon, Junelle három számhoz a hangját is adja azon túl hogy a „Purification” című szám zongoraszólamát maga írta.

Az Inner World számai:
1. “The Buddha”
2. “One Of My Favourite Prayers”
3. “Compassion”
4. “Courage”
5. “Ama La”
6. “Healing”
7. “Wisdom”
8. “Purification”
9. “Protection”
10. “Children”
11. “Humanity”

Az Együttérzés, Compassion című kompozícióba itt hallgathatunk bele:

források:
buddhistdoor

rollingstone

chicago suntimes

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a