Főoldal > 60 éves a tibeti demokrácia

60 éves a tibeti demokrácia

Szeptember 2-án ünnepelték világszerte tibetiek a demokrácia felé vezető első lépésük évfordulóját. 60 évvel ezelőtt alakult meg az első reprezentatív választott testület a Tibeti Népkéviselők Bizottsága (The Commission of Tibetan People’s Deputies). A Tibet történelmét örökre megváltoztató esemény kezdeményezője és támogatója maga Őszentsége a Dalai Láma.
Az indiai száműzetésben élő Központi Tibet Kormányzat (Central Tibetan Administration- CTA) dharamszalai székhelyén ünnepelte az eseményt és fejezte ki háláját Őszentsége felé a demokrácia felbecsülhetetlen ajándékáért.
A Dalai Láma 2011. márciusában mondott le minden politikai hatalmáról, azt egy demokratikusan választott vezetőnek, Szikjong Dr. Loszang Szengék adva át. Ezt az eseményt tartják a fordulópontnak, amivel a tibeti politikai rendszer teljesértékű, érett demokráciává vált.

 

 

 

Szikjong Dr. Loszang Szenge miniszterelnök ünnepi beszédét tartja a 60. évfordulós megemlékezésen.

Kép: Tenzin Phende CTA

Szenge az ünnepi alkalmon elmondott beszéde szerint az elmúlt hatvan év Őszentsége álma volt, az ő elgondolása, amivel megelőzött számos más országot, a tibeti társadalmat különösen. Őszentsége különleges elkötelezettsége a reformok iránt nem azzal kezdődött, hogy népének többszöri kérése ellenére visszalépett a politikai hatalomtól, hanem már 1963-tól, amikor elrendelte, hogy vegyék be az alkotmányba saját maga felelőségre vonhatóságát.
Loszang Szenge Őszentsége legfontosabb hagyatékának a demokrácia elvét nevezte, magát Őszentségét pedig igaz demokratának, aki a méltányosság és a demokrácia felé fordult már fiatal korában, 1954-ben amikor életében először volt tanúja egy valódi demokratikus vitának az indiai parlamentben.
„Meglehetősen meglepett volt, mivel egy igen lármás, zűrzavaros indiai parlamentet látott. Látta hogyan kritizálja egy képviselő az akkori miniszterelnököt, Pandit Nehrut. Mindettől teljesen megindulva őszentsége fejébe vette, hogy a tibeti kormányzatnak is ilyen rendszerben kéne működnie.” – mondta Szenge.
Szikjong Loszang Szenge tisztelettel és mély hálával mondott köszönetet Őszentségének a demokrácia ajándéka miatt, ami mára teljes értékű érett kormányzati rendszerré fejlődött. Az ország három hagyományos tartománya, a négy buddhista szekta és a bön vallás delegál választott képviselőket a testületbe, így a CTA vezetése kétségkívül a leghitelesebben reprezentálja a tibeti embereket és véleményüket.
Tibet demokratikusan választott vezetőjeként, szikjongként azaz miniszterelnökként Loszang Szenge határozottan elutasította a kínai vezető Hszi Csin-ping Tibettel kapcsolatos új politikai irányelveit, azokat „félrevezetőnek, hibásnak és teljességgel elfogadhatatlannak” nevezve.

 

 

 

Őszentsége a Dalai Láma és Szikjong Dr. Loszang Szenge

Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt főtitkára és a Kínai Népköztársaság elnöke egy augusztus 27-28-án tartott Tibet jövőjéről szóló konferencián négy fő politikai irányelvet fektetett le Tibettel kapcsolatban. Ilyenek a tibeti „szeparatizmus” elleni könyörtelen küzdelem, az „anyaföld” iránti odaadás belenevelése az emberekbe, a tibeti buddhizmus „kínaizálása”, valamint a tibeti buddhizmus szocializmushoz való idomítása.
„Szeretnék határozottan tiltakozni a kínai elnök, Hszi Csin-ping beszéde és a külügyminiszter Tibetbe látogatása ellen” – mondta Szenge.
A beszédekben elhangzott összes főbb politikai és ideológiai irányelv teljesen egyértelműen arra irányul, hogy a „végső soron a kínai kormány Tibetet egy tartományaként Kínába olvassza beolvassza és a tibetieket kínaiakká tegye.”
Szenge a „tibeti buddhizmus kínai szocialista kontextusba helyezésével” kapcsolatban kifejtette, hogy talán ez a leggonoszabb politika. A tibetieket, akik évszázadok óta elkötelezett hívei és gyakorlói a buddhizmusnak arra kényszeríteni erőszakkal, hogy életükben a kommunizmus eszméit hitüknél fontosabbnak tartsák, ez nem csak a nemzetközi vallásszabadság elvével szembeni erőszak, hanem tökéletesen elfogadhatatlan.
„Azt mondani, hogy a buddhizmusnak a Kínai Kommunista Párt elveit és a kínai anyaföld eszméjét kellene szolgálnia, tökéletesen elfogadhatatlan számunkra.”

Forrás: A Központi Tibeti Adminisztráció hivatalos hírpoltálja
Kép: Loszang Szenge facebook oldala

Hírszerkeztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a