Főoldal > Beszélgetés a Dalai Lámával a Rolling Stone magazin „RS Interview: Special Edition” videósorozatában

Beszélgetés a Dalai Lámával a Rolling Stone magazin „RS Interview: Special Edition” videósorozatában

Mint arról már korábban beszámoltunk júliusban adták ki Őszentsége első zenei albumát a születésnapja alkalmából. Ennek kapcsán beszélgetett Alex Morris, a Rolling Stone zenei magazin újságírónője a Dalai Lámával.
    A népszerű videósorozat, az RS Interview: Special Edition legutóbbi epizódja Őszentségével a Dalai Lámával készült, és mondhatjuk, hogy első albuma az Inner World tényleg csak apropója volt a beszélgetésnek. Az interjú legelején beszél a mantrák, általánosabban a zene erejéről a Dalai Láma: „Nem csak az embereknél, de az állatoknál szintúgy megfigyelhető, hogy a hangok sokszor hatást gyakorolnak a tudatukra. A legkisebb rovaroknál így van-e, nem tudom, de az olyanok, mint a kutyák, a madarak, ha szép hangokat hallanak boldogok lesznek. Mint ahogy bizonyos erős hangoktól megrémülnek.”
    A beszélgetés többi, nagyobbik része már nem a zenéről szól. Megtudhatjuk, hogy mit mondana Trumpnak az egyetlen amerikai elnöknek, akivel még nem találkozott, ha egyáltalán volna számára mondanivalója, mi a világ vezető politikusainak a felelősége, és mennyire fontos a hétmilliárdos emberiség egységének a felismerése. Élettörténetével kapcsolatban a tanulmányaira terelődik a szó, megtudhatjuk, hogy milyen lusta tanuló volt és hogy ez az évek alatt hogyan változott.
    A személyes kitérő után a mára megint az érdeklődés középpontjába tolakodó koronavírusról, a vele való szembenézésről, az aggodalomról és a félelemről beszél. Egy VIII. századi indiai tudóst idéz: „Aki azt mondta, amikor problémával nézünk szembe, és azt elemezve arra a megállapításra jutunk, hogy a probléma legyőzhető, akkor semmi szükség nincs aggodalomra, erőfeszítéséket kell tennünk a legyőzésére.” Majd enyhe mosollyal hozzátette: „Ha nincs mód a probléma legyőzésére, akkor az aggodalom sem segít. Elég gyakorlatias, nemdebár?”
    Majd az eljövendő Dalai Lámára vonatkozó kérdésre válaszul kijelentette: „A következő Dalai Láma nem az én gondom!” – majd jót nevetett.

A videóbeszélgetés itt található
A Rolling Stone magazin cikke

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi