Főoldal > Megtiltott tiltakozás

Megtiltott tiltakozás

A thai szerzeteseknek megtiltották a politikai tiltakozásokon való részvételt
A thaiföldi buddhista kormányzótestület, a Legfelsőbb Szangha Tanács (Supreme Sangha Council) szerdán megtiltotta a szerzeteseknek a hónapok óta tartó megmozdulásokon való részvételt. A tiltakozók a hat éve katonai puccsal hatalomra került Prajuth Csan-ocsa miniszterelnök és kormánya lemondását és a király, Maha Vadzsiralongkorn kiváltságainak megnyirbálását követelik. – számolt be a Reuters.

    „A Legfelsőbb Szangha Tanács egy határozatot fogadott el, amiben a szerzeteseknek és a novíciusoknak megtiltja a politikában való részvételt, beleértve a tiltakozásokhoz való csatlakozást és a politikai nézeteik hangoztatását is.” – mondta a kormány Nemzeti Buddhista Irodájának (National Office of Buddhism) szóvivője.
    A thaiföldi lakosság több mint kilencven százaléka théraváda buddhista. Hagyományosan vallást tekintik a nemzet és a monarchia mellett a thai társadalom egyik alappillérének.
    Thaiföldön márciustól öt fő felett tiltják a gyülekezést a koronavírus járvány miatt, ennek ellenére hónapok óta többtízezres tömegek tiltakoznak a katonai diktatúra és a monarchia ellen. A szerzetesek tömeges és szervezett részvételéről nincs szó, azonban néhányan mégis csatlakoztak a tiltakozó megmozdulásokhoz.


    „Folytatom a tiltakozásokon való részvételem, mert tudtukra akarom adni, hogy ez nem helyes, összeegyeztethetetlen a legtöbb szerzetes véleményével.” – mondta Csisztnupong Praiparí egy 21 éves szerzetes, aki már három tüntetésen is részt vett.
    Ő a Legfelsőbb Szangha Tanács reformját is akarja, kibővítve ezzel a tiltakozók követeléseinek listáját. A tiltakozások elsősorban a tavalyi vitatott választásokon hatalmat szerzett Prajuth elmozdítását követelik, aki korábban a katonai junta vezetője volt. Mindemellett új alkotmányt és a monarchia hatalmának csökkentését szeretnék, mivel évtizedek alatt lehetővé tették a katonai túlhatalmat.

    Prajuth diktatúrája idején a Szangha vezetőjének számító vezető szerzetes kinevezése a király jogosultságává vált, függetlenül attól, hogy a Szangha Tanács kit jelölt a posztra. A szerzeteseknek ma nem szabad szavazniuk és általában véve is távol tartják őket a politikától.

    A szerzetesek sosem játszottak olyan nagy szerepet a thai politikai életben, mint a szomszédos Mianmárban, ahol a szerzetesek tömeges tiltakozása és tüntetése fontos szerepet játszott a több mint egy évtizede történt demokratikus átalakulásban.
    Thaiföld hivatalos Iszlám Testülete, akik a muszlim kisebbséget képviselik, kedden egy bemutatót szervezett a monarchia támogatására.

Forrás

Hírszerkesztő Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a