Főoldal > Guru Karma Tanpai Gyalchen Rinpocse eltávozott

Guru Karma Tanpai Gyalchen Rinpocse eltávozott

A magyarországi Mahámudrá Meditációs Központ facebook közleményben tájékoztatott mesterük, Guru Karma Tanpai Gyalchen Rinpocse Parinirvánába távozásáról. Ezt továbbítjuk:

„A Mahamudra Meditációs Központ közleménye
 
Szeretett Mesterünk, Guru Karma Tanpai Gyalchen, 2020. november 28-án délután a Parinirvánába távozott. Lámák, szerzetesek és apácák 49 napig tartó hagyományos szertartásokat végeznek a Mester székhelyén a Fehér Királyi Kolostorban, illetve több más Kagyü és Nyingma hagyományvonalhoz tartozó kolostorban egyaránt. A Mahamudra Meditációs Központ szangha tagjaiként nagyon hálásak vagyunk mindazért a szeretetért és támogatásért, melyben mindenkitől részesülünk. Arra kérünk benneteket, hogy csatlakozzatok szívbéli imáinkhoz Mesterünk egyetemes együttérzéséből, tiszta szemléletéből fakadó tanításainak és iránymutatásainak megfelelően.
Mahamudra Meditációs Központ, Kunhegyes, nagyszerű szent Magyarország, EU”


 
    Tanpai Rinpocse Tibetben született, de hatéves korában szüleivel Nepálba költözött. Itt kapott tanításokat és beavatásokat I. Drubszing Rinpocsétől és más tanítóktól. Nepáli állampolgár lett. 1969-ben kezdte tíz éves tanulmányait az indiai Váránasziban a Szanszkrit Egyetemen. Ezután Őszentsége a XVI. Gyalva Karmapa és Bokar Rinpocse elvonuló mester felügyeletével intenzív három év három hónapos elvonuláson vett részt, amit további egy év elvonulás követett.
    A mester 1984-óta ad tanításokat felkérésre világszerte. 1990-ben alapította és kezdte építeni Nepál fővárosában, Katmanduban a Fehér Királyi Kolostort és Vallásos Tanulmányok Intézetét, ahol több száz szerzetes és szerzetesnő szentelheti magát kizárólag tanulmányaiknak és gyakorlataiknak.
 
Tanpai Rinpocse alapította Magyarországon, Kunhegyesen a Mahamudra Meditációs Központot. Itt biztosított lehetőséget a mahámudrá gyakorlatok intenzív tanulmányozására és hároméves elvonulásra.
 
Rinpocséről, a három éves elvonulásról rádiónkban Dusza Erikával, a mester egyik tanítványával készült riport, ami még műsoron is van.
 
A Facebook közlemény
A Rinpocse életrajza
BuddhaFM interjú Dusza Erikával

 

Hírszerkesztő Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a