Főoldal > Angkorvat „ahogy eddig még soha”

Angkorvat „ahogy eddig még soha”

Turistacsalogató kampányt indít a Kambodzsai Hotel Szövetség (Cambodia Hotel Assotiation) az idegenforgalom újraindítására. A Sziemreap tartományt, ahol az Angkorvat kolostori műemlékegyüttes is található, különösen megviselte a világjárvány következtében a turistaszezon elmaradása miatti gazdasági válság. A régió fő bevételi forrása épp a vendéglátásból és a turizmusból származott. 

A még turistáktól zsúfolt Angorvat. Kép: KT/Khem Sovannara

    A hotelszövetség egy ötven másodperces videót terjeszt a szociális médiafelületeken, ezzel csábítva az Angkor Régészeti Parkba és a 9-15. századi Khmer Birodalom városainak fennmaradt romjaihoz az utazókat „örökre szóló élményt” ígérve. 

    A kampányvideót a magyar fényképész és videós Gabelics Antal készítette, amit külön ki is emel a Khmer Times kambodzsai hírportál. A videó a “#ANGKORLIKENEVERBEFORE” hashtag alatt kereshető az internetes médiában, mi a Youtube-linket adjuk meg.

    A világjárvány előtt a kambodzsai GDP 35%-át adta a turizmus, több százezer helyi lakost foglalkoztatva, ez biztosította az ország gazdaságának gerincét. Az állami tulajdonú fenntartó, az Angor Enterprise szerint 2020 novemberéig kicsit kevesebb mint 400.000 látogatója volt a régészeti parknak, ami 80%-os visszaesés az egy évvel korábbi azonos időszakhoz viszonyítva. 

    A világméretű lezárások és utazási korlátozások természetesen Kambodzsát is érintették, noha világviszonylatban az egyik legbiztonságosabb ország a járvány tekintetében, köszönhetően a kormány hatékony intézkedéseinek. 

David-Jaya Piot, a hotelszövetség elnöke a belföldi turizmus gyors újraindulásában bízik. A kambodzsaiakat videó megosztására biztatta, továbbá arra, hogy mihamarabb látogassanak el a parkba, ne hagyják ki, hogy most még kényelmesen, turisták tömegei nélkül tekinthetik meg a híres látnivalót. 

„Egy ilyen élmény során a látogatók alig várják, hogy a kambodzsai ősök szemén keresztül lássák ezt az utazást, a hajdani Khmer Birodalom nyugodt derűt árasztó földjén” – mondta.

Az angkorvati turizmushoz kapcsolódó hír még, hogy egy hongkongi székhelyű kaszinóberuházásokkal foglalkozó cég a NagaCorp egy 75 hektáros élményparkot kíván építeni az UNESCO által is védettnek nyilvánított műemlékegyüttes tőszomszédságában. 

„Angkorvat nem elég?” – címmel közölt cikkében a South China Morning Post kongatta meg a vészharangot a beruházás kapcsán. 

 

A hírportál által közölt információk szerint a park a maga 750.000 négyzetméterével, ami még a kaliforniai Disneylandnél is nagyobb valamivel, mindössze 500 méterre épülne meg a műemléktől. A cég 350 millió dollárt fektet be, ebből építik az „Angkor Csodák Tava” névre keresztelt víziparkot, valamint két 500 szobás ötcsillagos szállodát, továbbá egy „hi-tech” tematikus parkot is.  

A befektető cég abban az ötmillió látogató vásárlóerejében bízik befektetésekor, akik évente átlagosan látogatták a történelmi helyszínt. 

A beruházást maga az UNESCO is kritizálta. Nyilatkozatában azt írta, hogy a tervezett beruházás a templomok ilyen közelségében „mind arányaiban, mind méretében, mind koncepciójában” veszélyeztetheti azok egyedülálló értékét. 

 

Forrás: Khmer Times

A tervezett élménypark kritikájáról többet:

South China Mornig Post

és a

The Art Newspaper oldalain

 

Hírszerkesztő Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a