Bhutánban egy hét alatt beoltották a lakosság több mint felét

Bhután, ez a nem egészen 750,000 fős kis himalájai királyság, március 27-én, egy Ninda Dema nevű harminc éves hivatalnok beoltásával kezdte oltási programját. Ezek után vette kezdetét az eddigi leggyorsabb oltási program, egy hét alatt a lakosság 62%-a kapta meg a védettséget adó vakcinát, ezzel olyan országokat előzve meg mint az Egyesült Államok, vagy az Egyesült Királyság.

 

 Buddhista szerzetest oltanak, háttérben a király portréja. Kép: Upasana Dahal/AFP

 

    Bhután a világ egyik gazdaságilag legkevésbé fejlett országa de az eredményességét nem is a Bruttó Nemzeti Össztermékben, hanem a Bruttó Nemzeti Boldogságban méri.

 

    Március 6. keddre a 735,553 fős lakosságból 469,664 fő kapta meg a védőoltást, ami a gyerekeket nem számítva 85%-os átoltottságnak felel meg. Természetesen az ország alacsony lélekszáma nagy előnyt jelent több tíz- vagy százmillós nemzetekkel szemben, de a siker a program végrehajtásának gyorsaságában áll, ami azért nem kis feladat egy ritkán lakott és jórészt hegyekből álló szegény kis ország számára. 

 

    A siker elengedhetetlen közreműködői az önkéntesek, a deszupok voltak. Ők szállították az oltási központokba a vakcinát, és ők tájékoztatták az embereket a szükséges intézkedésekről, így a távolságtartás és a maszkviselés szabályairól is. Szerepük felbecsülhetetlen egy olyan országban, ahol mindössze 37 orvos él, és a teljes állású egészségügyi dolgozók száma is csak 3000 fő. 

 

    Körülbelül háromezren laknak Bhutánban nehezen megközelíthető, elzárt hegyi területeken. Négy egészségügyi csapat mászta meg a hegyeket hat-hat önkéntes kíséretében. Helyi pedagógusok segítették a tájékozódást a katonai ruhába és nehéz bakancsokba öltözött csapatnak az igencsak nehezen megközelíthető vidéken. Így sikerült hat nap alatt hat falut is elérniük. Ahol a hó lehetetlenné tette a gyalogos közlekedést, a hatóságok helikoptereket biztosítottak a számukra.  

 

    “Nagyon hálásak vagyunk a vakcináért. Ha nem lett volna helikopteres szolgálat, több mint öt napot kellett volna utaznunk az oltásért.” – mondta az egyik falu lakója.

 

    Az ország miniszterelnöke, Dr. Lotaj Cering maga is képzett orvos, ő vezette az ország oltási programját. 

 

Dr. Lotaj Cering, Bhután miniszterelnöke. Kép: straittimes.com.

 

    Egy éve márciusban találkoztak először a vírussal, egy amerikai turista vitte azt az országba. Ezután a lehető leghamarabb lezárták a határokat és szigorú karanténrendelkezéseket vezettek be az országba visszaérkező helyiek számára is. 

 

    Ennek köszönhetően mindössze 886 fertőzést jegyeztek fel, ami egy halálos áldozatot követelt. 

 

    “Az első naptól kezdve nagyon komolyan vettük, mivel itt, Bhutánban az emberek egészségét tartjuk a legfontosabbnak. Az egész ország mozgósítás alatt állt a Király vezetésével, ezidáig sikeresen.” – mondta Lhatu Vangcsuk, az ország volt ENSZ nagykövete.

 

    “Megkönnyebbülést tapasztaltunk a bhutáni emberek körében, de nem lehetünk teljesen nyugodtak addig, amíg minden érintett meg nem kapja a második oltását” – tette hozzá.

Hírszerkesztő Fenyvesi Róbert

Forrás - The Telegraph

 

Kapcsolódóm cikkeink:

https://www.buddhafm.hu/hirek/2020-09-06/bhutanban-a-jarvany-miatt-atmenetileg-enyhitik-a-dohanytermekek-tilalmat

https://www.buddhafm.hu/hirek/2020-03-31/bhutan-jelentette-az-elso-ket-bhutani-nemzetisegu-koronavirusos-esetet-igy-a

https://www.buddhafm.hu/hirek/2020-03-24/bhutan-bejelentette-a-hataratkeloinek-lezarasat