Zarándoklat után karantén

A Delhi Katasztrófakezelési Hatóság(DDMA - Delhi Disaster Management Authority) kényszerkarantént rendelt el minden zarándoknak aki vissza kíván térni a fővárosba az áprilisban tartott haridvári Kumbh Mela fesztiválról. Delhibe visszatérve minden érintettnek otthon kell maradni 14 napig és minden adatát - igazolványszámát, pontos delhii címét, Delhiből való indulásának és visszaérkezésének pontos dátumát - fel kell töltenie egy kormányzati felületre.

 

Hindu zarándokok a Kumbh Melán. Haridvár, Uttarakhand 2021. április 11. Kép: PTI Photo

Korábban már Madhja Prades állam kormánya is hasonló intézkedéseket rendelt az Uttarakhand állambéli szent városból való hazatérő hindu zarándokoknak, akiknek ez a legnagyobb ünnepük és a legalkalmasabb időszak a Gangeszben való rituális fürdőzésre.

Gudzsarát állam RT-PCR tesztekkel szűri a hazalátogatókat, csak akik ezen átmennek, azokat engedik vissza az államba.

A szigorú intézkedésekre azért volt szükség, mert a távolságtartási szabályok figyelmen kívül hagyása mellett megtartott esemény hatására újra jelentősen emelkedni kezdtek a koronavírus fertőzéses esetek. A hívek az április 12-i, a szent fürdőre rendkívül alkalmasnak tartott napon is óriási számban gyűltek össze a Gangesz partján Haridvárnál.

 

Haridvár, 2021. április 12. Kép: AFP

A helyi kormányzat ajánlása és kifejezett kérése ellenére emberek tömegei maszkot sem viselve, a távolságtartást mellőzve vettek részt az eseményen. A legszentebbnek tartott megmerítkező helyet, a Har ki Pairi ghatot, ugyan reggel 7 óra után lezárták a világiak előtt és csak az aszkétákat engedték be, emberek tömegei vonultak más ghatokhoz, hogy megmártózzanak az istennőnek tekintett Gangeszben.

A rendezvény hivatala szerint délelőtt 10 óráig több mint 1.7 millió ember látogatta meg a helyszínt.

A fesztivált követő nap India már több mint 180,000 új fertőzést jelentett be, így az országban az összes esetek száma elérte a 13,9 milliót.

 

Forrás - DNA India

Yahoo - videóval

France24

The Print - India