Főoldal > Abbahagyta zarándokútját a vietnámi “mezítlábas aszkéta”

Abbahagyta zarándokútját a vietnámi “mezítlábas aszkéta”

Egy kaliforniai törvényhozó sürgette az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadság Bizottságát (U.S. Commission on International Religious Freedom (USCIRF), hogy álljon ki a vietnámi Le Anh Tu, közismertebb, nevén Thich Minh Tue mellett, aki nemrég döntött úgy, hogy befejezi zarándokútját. A negyvenhárom éves vietnámi férfi, Tue Vietnámon áthaladó gyalogos, mezítlábas utazását az utóbbi időben oly mértékben felkapta a hagyományos és az internetes média, hogy óriási rajongótábort alakított ki magának. Sokan kísérték útján egy-egy szakaszon, többen élőben is közvetítették olyan népszerű videómegosztókon mint pl. a TikTok.

Thich Minh Tue

A szerzetesi köntösre hasonlító összefércelt ruhában járó, alamizsnás csészeként egy rizsfőző edényt használó Tue nem először járja be hazáját élelmet koldulva, a Buddha által példaként állított egyszerű életet demonstrálva, de a mostani hírnévnek köszönhetően a vietnámi buddhista vallás erős szimbólumává vált.

A zarándokot kísérő jelentős figyelem miatt olyan sok követőt vonzott, hogy helyenként már forgalmi zavarokat is okozott az őt kísérő tömeg, többeknek már biztonsági aggályaik is támadtak. Június 8-án a vietnámi Vallási Ügyek Kormánybizottsága bejelentette, hogy Tue önként leállította az alamizsnálkodó utját, mivel a kísérői közül többen hőgutát kaptak és egy haláleset is történt. 

A bejelentést Tue is megtette egy egy hetes elvonulást követően, a fő vietnámi TV csatornán, a VTV1-en főműsoridőben. A hírműsorban elmondta, hogy jól van és hogy továbbra is elkötelezett a buddhista tanítások iránt. Tevékenysége leállításának okaként ő is a közlekedési zavarok miatti aggodalmat nevezte meg. Ez a fejlemény óriási visszhangot váltott ki, a róla szóló műsorok nézettségi rekordokat döntöttek, az online térben pedig komoly vitákat robbantott ki, mivel sokan kétségbe vonják Tue döntésének önkéntes voltát. 

Június 9-én a VTV1 újabb interjút tett közzé a zarándokkal, Tue egy nyugodt környezetben beszél a jövőre irányuló elképzeléseiről. Ahogy az várható volt ez a beszélgetés is vitákat váltott ki a közösségi médiában, volt aki dicsérte a VTV1-et a meglátásaiért, mások pedig egyenesen kétségbe vonták a felvételek hitelességét. A VTV1 riportere, Lien Lien azonban tisztázta a felvételek hitelességét és bizonyítékokat követelt a kétkedőktől, félretájékoztatással vádolva őket.

Tue a zarándoklútjait még 2017-ben kezdte, és 2023-ig gond nélkül végezte is ezt a buddhista gyakorlatot, Vietnám szerte alamizsnát koldulva. Az idei, 2024-es útja immár a negyedik lett volna. Khanh Hoa tartományból indult és a tervek szerint Vietnám északi határáig szeretett volna eljutni. Ezúttal azonban a zarándoklat kevésbé sikeredett nyugodtra, csendesre és elmélyültre. A közösségi médián való hírnévnek köszönhetően rengetegen csatlakoztak hozzá, forgalmi akadályokat képezve és ellehetetlenítve a magányos zarándoklatot. 

Május 30-án az egyik követője hőgutát kapott, és mivel több egyéb szervi elégtelenséggel is rendelkezett, a gyaloglást nem bírta és meghalt. Ezt követően, június 2-án két Tue-t követő nő kapott hőgutát, őket azonban még időben sikerült kórházba szállítani.

Az üggyel kapcsolatban a hatóságok közölték, hogy fontosnak tartják a hit- és vallásszabadság tiszteletben tartását a társadalom biztonsága és stabilitása érdekében. A Vietnámi Buddhista Szangha bejelentette, hogy Tue nem hivatalosan bejegyzett szerzetes. Azt, hogy ő szerzetes lenne, Tue sem állította soha, önmagát világi gyakorlónak tartja, aki következetesen gyakorolja a Buddha tanítását, életmódjában pedig a Buddha szerzeteseinek gyakorlatát követi. 

A Vietnami Egyesült Buddhista Egyház (Unified Buddhist Church of Vietnam – UBCV) megköszönte Tue-nak, hogy „friss levegőt hozott a vietnami társadalomba, amelynek erkölcsei romlottak és elvesztette a buddhizmusba vetett hitét”. Arra kérik továbbá a vietnámi kormányt, hogy tartsák tiszteletben az “önművelésre irányuló döntését beavatkozás nélkül”, és tegyék lehetővé, hogy folytathassa a zarándoklatát. Ezzel kapcsolatban Tue kifejezte, hogy szeretné folytatni az utazását, de csak abban az esetben, ha kevesebb követőt vonzana.

Tue ügye számos emberi jogi csoport figyelmét felkeltette, előtérbe állítva a vietnámi vallásszabadság kérdését. Phil Robertson, a Human Rights Watch (HRW) korábbi ázsiai igazgatóhelyettese és az Asia Human Rights and Labor jelenlegi vezetője szerint Tue nem önként állította le zarándoklatát, és hogy az ügye „a vietnami kommunista párt és a kormány eredendő bizalomhiányát mutatja a vietnami nép iránt”.

Thich Minh Tue

 

Forrás – Buddhistdoor

Radio Free Asia (RFA)

YouTube/RFA

YouTube/VTV24

Képek – RFA/VTV24

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó