Főoldal > Aktivisták az indiai Thotlakonda buddhista komplexum védelmét követelik

Aktivisták az indiai Thotlakonda buddhista komplexum védelmét követelik

Indiai környezetvédők a Thotlakonda buddhista komplexum helyreállítását követelik, ami egy i.e. III. századi objektum együttes. A romos lelőhely az indiai Ándhra Prades államban, Visákhatapatnam városától mintegy 15 kilométerre található egy dombtetőn. 

Az aktivisták azt sürgetik, hogy a környező, nagyjából 1200 hektáros területet helyezzék védelem alá. felszólították az Indiai Régészeti Szolgálatot (Archaeological Survey of India – ASI), hogy végezzen feltáró munkát a területen lévő további lehetséges leletek megmentése érdekében. 

“Az egész területet át kellene vizsgálni és védelem alá kellene helyezni, mivel fennáll a lehetősége annak, hogy az ősi romok a Thotlakonda-domb más részeire is kiterjedhetnek, nem csak az eddigi ásatások helyszínére” – mondta Szohan Hattangadi, egy ismert visákhapatnami környezetvédő.

Hattangadi felhívta a figyelmet a Thotlakonda lelőhely régészeti jelentőségére, amelyről úgy vélik, hogy India egyik legrégebbi buddhista kolostora lehetett. 

A thotlakondai Mahásztúpa – wikipedia

A helyszínen végzett eddigi ásatások során avatási sztúpákat, kő utakat, kör alakú csaitja-grihákat, szentélyeket, vihárákat, azaz szálláshelyeket, étkezőtermet és egy konyhát is feltártak. A leletek között a Szatavahána dinasztia korából (i.e. I- i.u. II. század) származó ezüst érméket is találtak. 

A Thotlakonda buddhista komplexumot először az indiai haditengerészet légi felmérése során fedezték fel, amit egy bázistábor létesítése miatt végeztek. Ma már védett műemlékként ismerik el, az Ándhra Prades Ősi és Történelmi Épületeinek és Régészeti Helyszíneinek és Maradványainak Megóvásáról szóló, 1960-as törvény védelme alatt áll. 

„A helyszínt véletlenül fedezték fel az 1970-es években, amikor az indiai haditengerészet légi felmérésen kereste a megfelelő helyet egy bázis létrehozásához” – magyarázta Hattangadi. „A régészek további vizsgálatai kimutatták, hogy a buddhizmus, mintegy 2000 évvel ezelőtt virágzott Visákhapatnam térségében”.

kép – atlasobscura.com

A neves környezetvédő és nyugalmazott köztisztségviselő, Szarma szerint: “”1978. május 2-án, az akkori állami kormány egy összesen 3143 angol hold (1272 hektár) területet Thotlakondában buddhista régészeti lelőhelyként jelentett be, és az állami régészeti hivatal védelme alá vonta. Mivel az osztály akkoriban szűkös költségvetési forrásokkal rendelkezett, a hatóságok a Thotlakonda-domb tetején lévő lelőhelynek csak egy kisebb részét tudták feltárni, így a fennmaradó bejelentett területből mintegy 3 000 angol hold (1214 hektár) maradt a jövőbeni feltárásra.”

2021 júliusában azonban az állami kormány törölte a Thotlakonda területének régészeti lelőhelyként való nyilvántartását, és csak 49 hektárt tartott meg a domb tetején, valószínűleg az ingatlanpiaci nyomás miatt. 

Szarma arra figyelmeztetett, hogy ez a lépés régészeti bizonyítékok elvesztéséhez vezethet. Ezen felül P. Csénna Réddi, az állami régészet korábbi igazgatója megerősítette, hogy a terület védelme érdekében tett erőfeszítéseket a régészek körében tapasztalható létszám- és forráshiány akadályozta, miközben az ingatlanpiaci tevékenység egyre fokozódik a környéken.

„Az osztály létszámhiánnyal küszködött, és nem volt mód arra, hogy ezzel a korlátozott létszámmal megvédjük a területet” – mondta Réddi.

Sarma azt javasolta, hogy a területet adják át az Régészeti Intézetnek (ASI) olyan nem beavatkozó kutatás céljából, amely műholdas felvételek és geofizikai módszerek felhasználásával, tárja fel a mintegy 2000 évvel ezelőtt ott létezett virágzó buddhista civilizáció régészeti bizonyítékait. 

Kiemelte, hogy hasonló technikákat sikeresen alkalmaztak Bódhgájá-ban, ahol a történelmi Buddha a bódhifa alatt érte el a megvilágosodást, és jelezte, hogy India szakmai szervei, például a National Institute of Advanced Studies, segíthetnék az Régészeti Szolgálatot ebben a törekvésben. 

Szarma rámutatott továbbá, hogy 2000-2003 között Lars Fogelin, a Michigani Egyetem kutatója az Állami Régészeti Minisztérium irányításával alapos felszíni felmérést végzett Thotlakondán.

 

Forrás – Buddhistdoor

YouTube/Deepanjal

A kiemelt képen a régészeti komplexum – wikipedia

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

 

 

Kapcsolódó