Főoldal > Árvaházat avattak Thaiföldön – elkötelezett buddhizmus

Árvaházat avattak Thaiföldön – elkötelezett buddhizmus

A koreai szerzetes és elkötelezett buddhista aktivista, a tiszteletreméltó Pomnyun Szunyim és alapítványának, a Dzsungtó Társaságnak (Jungto Society – JTS)  a munkatársai, valamint az International Network of Engaged Buddhists (INEB) küldöttsége július 18-án a nyugat-thaiföldi Kanchanaburi tartományban egy buddhista árvaház két új épületének ünnepélyes átadásán vettek részt. 

Az árvaház vezetője, Mécsí Csutípa és Pomnyun Szunyim

 

A Dhammanulak Gyermekalapítvány (Dhammanulak Children’s Foundation) által működtetett és Mécsí Csutípa buddhista szerzetesnő által vezetett árvaházban a JTS Korea által támogatott egy éves projekt keretében átalakították és felújították azokat a lakóépületeket, ahol az árvaház gondozásában álló 80 különböző korú leány és fiú lakik. 

„Ez egy csodálatos menedék olyan gyermekek számára, akiknek nincs családjuk, ami gondoskodni tudna róluk. Azonban az árvaházat vezető szerzetesnő számára nagy kihívást jelent – nagyon kevés pénzük van, és az itteni létesítmények nagyon egyszerűek” – mondta a tiszteletreméltó Pomnyun Szunyim a Buddhistdoor Global magazinnak az átadási ünnepségen készült interjún. „Amikor az INEB-en keresztül értesültem az itteni körülményekről, elhatároztam, hogy segítek nekik.”

“Amikor először látogattam az árvaházba azt tapasztaltam, hogy az épületek meglehetősen romos állapotban vannak, nem igazán alkalmasak kisgyermekek számára. Ezért döntöttem úgy, hogy finanszírozom a felújítást, azt szerettem volna, ha javul a gyerekek életminősége – jobb elhelyezés, jobb mosdók és így tovább.”

“Két lehetőséget kínáltam az alapítványnak: a felújítást vagy a teljes újjáépítést részesítik előnyben? Mécsí Csutípa (az árvaház vezetője) a férfi és a női szálláshelyek felújítását kérte. Így, bár kezdetben felújítási projektként álltunk hozzá, ahogy haladtak a munkálatok, egyre több javításra szoruló területet találtunk. Ezért döntöttünk végül úgy, hogy a leghatékonyabb az lenne, ha teljesen átalakítanánk az épületeket.”

“A JTS eredetileg 50.000 dollárra becsülte a költségeket, de mivel úgy döntöttünk, hogy további fejlesztéseket hajtunk végre, a projekt költsége 60.000 dollár fölé emelkedett. Ez azt jelenti, hogy további létesítményeket is tudunk biztosítani, például új, privát zuhanyzókat a női kollégium mellett.”

Pomnyun Szunyim az Összekapcsolódva Társaság (Join Together Society – JTS) nevű humanitárius segélyszervezetet az elkötelezett buddhizmus együttérzésének kifejezéseként alapította meg, és azon az elven alapul, hogy mások segítése a legjobb módja annak, hogy az ember saját életét gazdagítsa. A JTS-t, amelynek feladata, hogy reményt, megerősítést és önállóságot adjon a fejlődő országok hátrányos helyzetű közösségeinek, fizetetlen önkéntesek irányítják és működtetik, akik biztosítják, hogy minden adomány a marginalizált közösségek javát szolgálja. A JTS humanitárius katasztrófák sújtotta országokban is végez segélyezési munkát, és humanitárius projektekben vett részt Bangladesben, Kambodzsában, Laoszban, Mianmarban, a Fülöp-szigeteken és Srí Lankán. A JTS az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának (ECOSOC) különleges tanácsadói státuszát is elnyerte.

Novíciusok szutta recitálással fejezik ki hálájukat

 

A megnyitó ünnepségen hagyományos thai táncelőadást láthattak a vendégek, amit gyerekek adtak elő. Ezt követően ifjú novíciusok három leborulással és théraváda szutták recitálásával köszöntötték a tiszteletreméltó Pomnyun Szunyimot és az összegyűlt vendégeket.

Zenés táncműsorral köszöntik a megnyitót

Ezután az árvaház vezetője,  Mécsí Csutípa mondta el avatóbeszédét az újonan átalakított leánykollégium előtt:

Mécsí Csutípa avatóbeszéde

 

“A gyerekek nagyon boldogok most, hogy új kollégiumot építettünk nekik.

Az épület, amit önök látnak, nagyon régi volt. Amikor a tiszteletreméltó Pomnyun tavaly látogatást tett nálunk és látta az épületek állapotát, úgy döntött, hogy támogatja a felújítást. Ennek megfelelően két épületet újítottunk fel.  Ez az épület a lányok kollégiuma, amely már majdnem teljesen elkészült. A fiúk kollégiuma, amelyet nemsokára meglátogatunk, már teljesen elkészült.

Most, hogy elkészültek a szálláshelyeik, a gyerekek nagyon boldogok. Ez a hely korábban egy nagy terem volt, ahol egy térben aludtak a gyerekek. A tiszteletreméltó Pomnyun Szunyim viszont azt javasolta, hogy osszuk fel szobákra, mert a gyerekek előbb-utóbb felnőnek. Így 11 szobát alakítottunk ki, és a tervek szerint minden szobában három gyerek fog lakni. 

Ma van az a nap, amikor hivatalosan is megnyitjuk ezt az épületet, és hálát adunk érte. Remélem, hogy a tiszteletreméltó szerzetes és a tisztelt vendégeink körülnéznek majd az épületben, és áldásukat adják. 

Az önök áldásának köszönhetően a gyerekek mától kezdve jó ágyakban alhatnak majd!”

A gyerekek és a vendégek az ünneplés és a hála érzésével teli délelőttön osztoztak, amit egy különleges ebéd követett. Az itt felszolgált ételeket a Jungto Society, a Pomnyun szunyim által alapított nemzetközi buddhista közösség thaiföldi tagjai készítették. 

 

Közös ebéd

 

Novícius lányok recitálnak ebéd előtt

 

A sok fiatal közül, akik Mécsí Csutípa együttérzéséből részesültek, egy fiatal hölgyet mutattak be a vendégeknek. Narírat-ot Mécsí Csutípa egy elhagyott birtokon találta magára hagyva mindössze nyolc hónapos csecsemőként. Ma, miután a Dhammanulak Gyermekek Alapítvány árvaházában szerető menedéket talált, Narírat egy 25 éves fiatal nő, aki részmunkaidőben dolgozik, miközben tanulmányait fejezi be épp az egyetemen.

fotó – Craig Lewis

 

fotó – Craig Lewis

 

A tiszteletreméltó Pomnyun Szunyim széles körben ismert és tisztelt koreai dharma tanító, író és társadalmi aktivista. Számos szervezetet, kezdeményezést és projektete alapított világszerte. A fent említett Összekapcsolódva Társaság (Join Together Society – JTS) Koreán túl ő alapította a Jungto Society-t, ami egy a Buddha tanításain alapuló önkéntes közösség, feladatuk a szenvedéshez vezető modern társadalmi problémák kezelése; az Ecobuddha egy olyan szervezet, ami a környezeti etikára és a fenntartható életmód buddhista szellemiségű stratégiáinak kidolgozására fókuszál; a Good Friends (Jóbarátok) egy olyan szervezet, ami a két Korea észak és dél közötti megbékélésért és együttműködésért dolgozik, valamint humanitárius segítséget nyújt az észak-koreaiaknak. A tiszteletreméltó Pomnyun Szunyim szorosan együttműködik az Elkötelezett Buddhisták Nemzetközi Hálózata (International Network of Engaged Buddhists – INEB) szervezettel is.

A tiszteletreméltó Pomnyun Szunyim

 

2020-ban a japán Nivano Béke Alapítvány (Niwano Peace Foundation) a 37. Nivano Békedíjat a tiszteletreméltó Pomnyun Szunyimnak adományozta nemzetközi humanitárius munkája, környezetvédelmi és társadalmi aktivizmusa, valamint a különböző vallású és kultúrájú közösségek közötti bizalom és jószándék kiépítésére tett fáradhatatlan erőfeszítései elismeréseként. 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Koreai segítség bhutáni szerzetesnői kolostoroknak

Az INEB 20. konferenciája

Összekapcsolódva

Forrás – Buddhistdoor

Képek – Jungto Society

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó