Főoldal > Bejelentették a ‘24-es gesema vizsgák eredményeit

Bejelentették a ‘24-es gesema vizsgák eredményeit

Az Egyesült Államokban bejegyzett, Seattle-ben és az indiai Himácsal Prades Kangra körzetében működő Tibeti Szerzetesnői Projekt (Tibetan Nuns Project – TNP) jótékonysági szervezet bejelentette az idei év gesema vizsga eredményeit. A vizsgasorozat még augusztusban kezdődött, a jelentkező 144 szerzetesnő a gesema fokozathoz vezető megmérettetés különböző szintjein estek át. Az idei diplomázottak között 13 új gesemát avathattak fel. 

 

“Megérkeztek a 2024-es év gesema vizsga eredményei.” – adta hírül közleményében a TNP. “A nyár folyamán rekordszámú tibeti buddhista szerzetesnő tette le a négyéves, a gesema fokozathoz szükséges vizsgák valamelyik szintjét. A 144 aspiráns szerzetesnő közül 123 ment át, ami 85%-os megfelelési arányt jelent. A 13 negyedik, és egyben utolsó éves szerzetesnő közül mindenki sikeresen tette le  a záróvizsgáit.”

 

Az idei vizsgákat július 21. és augusztus 15. között tartották a dél-indiai Mundgod-ban, a Dzsangcsub Csöling kolostorban. Az elmúlt évekhez hasonlóan a jelöltek összegyűltek, hogy egy egy hónapos felkészülési tanulmányi időszakon vegyenek részt, mielőtt a nagyjából két hetes írásbeli és szóbeli vizsgák elkezdődtek volna. Tavaly 132 szerzetesnő vett részt a vizsgákon.

„A gesemák megnyitják az utat a többi szerzetesnő előtt, hogy kövessék őket, és a lendület egyre nagyobb” – hangsúlyozta a TNP. „Nemrég még szinte elképzelhetetlen lett volna a szerzetesnőknek ez a magas státusz. Nagyon hálásak vagyunk a támogatásukért, amellyel segítenek minket, hogy ezeket az elhivatott nőket képezzük és támogassuk!”

 

A TNP korábbi közleménye szerint a vizsgákon eredetileg 147 szerzetesnő vett volna részt, de hárman bizonyos okok miatt kénytelenek voltak lemondani róla. Ennek ellenére az így jelenlévő 144 jelentkező még mindig rekord számúnak számít a gesema képzés történetében. 

„A nők képzése hatalmat jelent” – mondta a TNP alapító igazgatója és különleges tanácsadója, Rincsen Khandó Csögyal. „Arról van szó, hogy a szerzetesnők képessé váljanak arra, hogy saját jogon taníthassanak, és vezető szerepet vállaljanak nemzetünk történelmének ebben a  kritikus időszakában.” 

 

A gesema fokozat a legmagasabb tudományos fokozat a tibeti vadzsrajána buddhizmus gelug hagyományában, és csak nemrég vált elérhetővé a női szerzetesek számára. A férfi szerzetesek gese fokozatához hasonlóan nagyjából a tibeti buddhista tanulmányok doktori fokozatának felel meg. A szigorú vizsgák elvégzése négy évig tart, és minden évben tartanak egy vizsgát. Eddig 54 buddhista szerzetesnő szerezte meg ezt a fokozatot. A koronavírus világjárvány miatt bevezetett korlátozásoknak köszönhetően a gesema vizsgákat 2020-ban és 2021-ben kénytelenek voltak törölni, de 2022-ben már újra folytatódtak a vizsgák.

A gesema fokozat teszi lehetővé a tibeti szerzetesnők számára, hogy tanítókká, vezetőkké, példaképekké váljanak. Ez teszi alkalmassá ezeket az elhivatott nőket arra, hogy a szerzetesi és a világi közösségekben egyaránt különböző vezetői szerepeket töltsenek be, olyanokat, amelyek csak a diplomával rendelkezők számára elérhetőek, és amelyek eddig nem álltak nyitva nők előtt. 

 

A hivatalos diplomaosztó ünnepségre novemberben kerül sor, a Bódhgajában tartott éves, kolostorok közti vitát követően. Ezzel a gesemák száma 73-ra emelkedik. 

„Hálásak vagyunk az éves vizsgákat finanszírozó Geshema Alapítvány (Geshema Endowment) 159 adományozójának, köztük a Pema Csödrön Alapítványnak, a Szilícium-völgyi Közösségi Alapítvány Pierre és Pamela Omidyar Alapítványának, a Frederick Családi Alapítványnak és a Donaldson Charitable Trust-nak” – zárta a TNP. 

„Köszönjük mindenkinek is, aki szponzorál egy szerzetesnőt, ezzel segítve őket az útjukon”.

 

A Tibeti Szerzetesnői Projekt oktatással és humanitárius segítségnyújtással is segíti a Tibetből és India himalájai régióiból származó menekült szerzetesnőket. A szerzetsnők közül sokan Tibetből menekültek, de a szervezet India himalájai határvidékeire is eljut, ahol a nők és lányok kevéssé férnek hozzá az oktatáshoz és a vallási képzéshez.

A témával kapcsolatos korábbi cikkeink:

A Tibeti Szerzetesnői Projekt szálláshelyeket épít a gesemák számára

Újra gesemákat avattak Bódhgajában

Elkezdődtek az idei gesema vizsgák

Őszentsége különleges meghallgatáson fogadta a gesemákat

Tíz újabb gesemát avattak Bódhgajában

Gesema vizsgák tibeti szerzetesnőknek

A Tibeti Szerzetesnői Projekt beszámolója az épülő elvonulási központjukról

Tankönyvsegély tibeti szerzetesnők számára

 

Forrás – Buddhistdoor

Tibetan Nuns Project

YouTube/Tibetan Nuns

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó