Főoldal > Buddhista fesztivál Dél-Koreában

Buddhista fesztivál Dél-Koreában

A kultúra mentén igyekszik összehozni az ifjabb és idősebb korosztályokat a dél-koreai Csogje-rend által ismét megszervezett Buddhista Kulturális Fesztivál. Immár ötödik alkalommal rendezik meg a fesztivált október 17-24-e között a Csogjésza komplexumban Szöulban. Ez az első alkalom viszont, amikor a Csogje-rend követői nem csak támogatják a fesztivált, de maguk is részt vesznek különböző produkciókkal. Október 19-én, a legnagyobb koreai buddhista rend fő komplexumban található Koreai Buddhista Történelmi Kulturális Emlékközpontban kilenc, egyenként hatvan fős csoport fog énekeket és táncokat bemutatni. 

“Azt az üzenetet szeretnénk közvetíteni, hogy a buddhizmus egy vidám és szórakoztató dolog” – mondta a Csogje-rend kulturális ügyekért felelős vezetője, a tiszteletreméltó Hjegong szerzetes, utalva az áprilisban szintén Szöulban megtartott  Nemzetközi Buddhista Expo jelmondatára. A hasonló, buddhizmust népszerűsítő kulturális események egyre népszerűbbek, a legutóbbi Expo-n, az esemény tízéves történetében rekordszámúan vettek részt. 

Az esemény a népszerűségét részben annak köszönhette, hogy az egyik előadó, egy szerzetes ruhába öltözött DJ elektronikus tánczene ütemére buddhista szövegeket, verseket recitált. A NewJeansNim művésznevet használó előadó fellépéseinek engedélyezése a Csogje-rend kulturális eseményein forradalmi változás volt a rend, a fiatalokat célzó kulturális stratégiájában, és komoly vitákat generált

“Most erre figyelünk, közelebb akarjuk hozni egymáshoz a fiatalokat és az időseket, senkit sem akarunk a háttérbe szorítani” – mondta Hjegong, majd megjegyezte, hogy az október 19-i eseményre a fellépő csapatok minden korosztályból, az ország minden részéből, különböző templomokból érkeznek. 

Október 20-án szintén a Kulturális Emlékközpontban kerül sor a csogje hívek “gugak” előadásaira. A gugak a koreaiak hagyományos nemzeti népi-, udvari-, illetve vallási zenéinek és táncainak, folklór-kultúrájuknak az összefoglaló neve.

A nyolc napos fesztivál október 17-én kezdődik. Másnap egy filmpremieren vehetnek részt az érdeklődők. A Mungjong: Több mint utakcímű idei alkotás egy kiégett irodai dolgozó nőről szól, aki egy buddhista szerzetesnővel való találkozás során fedezi fel újra az élete értelmét. A fesztivál ideje alatt színházi előadásokat, valamint az irodalom és más művészetek területén született kivételes buddhista alkotások elismerésére szolgáló díjátadókat is terveznek.

(A film hivatalos előzetese:)

A fesztivál eseményein a részvétel ingyenes lesz.

 

A témával foglalkozó korábbi cikkeink:

Viták a koreai szerzetes-DJ körül

Dél-Korea a popkultúrát hívja segítségül…

Szerzetesek zenével népszerűsítik a buddhizmust…

(A kiemelt kép a tavalyi fesztiválon készült)

 

Forrás – The Korea Herald

YouTube/이피디

YouTube/Korea Film

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

 

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu
Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

 

Kapcsolódó