Főoldal > Buddhista templom segíti a gyógyíthatatlan betegeket Thaiföldön

Buddhista templom segíti a gyógyíthatatlan betegeket Thaiföldön

Szerzetesek tanításukkal és gondoskodásukkal hoznak békét a betegek utolsó napjaiba

 

A thaiföldi Nakhonratcsaszima város Csok Csai kerületében található Vat Pa Noen Sza-Ard buddhista templom halálos betegek otthonaként vált ismertté. Olyan betegeket gondoznak ott, akik nem állnak rendszeres orvosi kezelés alatt. A szerzetesek palliatív ellátást nyújtanak a végstádiumú betegeknek, hogy helyreállítsák a lelki békéjüket. Az ellátás része, hogy buddhista tanításokat adnak nekik, hogy életük utolsó szakaszát békében élhessék.

Ez a gyakorlat összhangban van az Egészségügyi Világszervezet (WHO) küldetésével, amely arra irányul, hogy a betegek életminőségét emeljék azáltal, hogy csökkenteni igyekszenek a testi-lelki szenvedésüket. Szintén összhangban van a thai Nemzeti Egészségügyi Törvény 12. szakaszával, miszerint a végstádiumban lévő betegeknek etikai joguk van az orvosi kezelés visszautasítására.

Phra Ácsán Szanpracs Panyakamó, e buddhista hospice-ellátó központ elnöke elmondta, hogy törekvéseik célja a „jó halál”, aminek fő módszere a „tudatosság”. 

A buddhista alapelvek szerint az éberség, a visszafogottság, a félelemnélküliség segítségére lehet az egyénnek csökkenteni a fájdalmat és helyreállítani a jólétét. De mindennél fontosabbnak tartják, hogy a haldoklók éber tudatossággal vegyék utolsó lélegzetvételüket, hogy békében hagyhassák el a világot.  

A vezető szerzetes munkájukat a modern orvostudományhoz hasonlította, ami szintén az egészség minden aspektusát figyelembe veszi, úgy a fizikait, mint a mentális, szociális és spirituális területeket. 

A templomot az Egészségügyi minisztérium hivatalosan is palliatív ellátást biztosító egészségügyi intézménynek minősítette. A szerzetesek és szerzetesnők a tartomány egészségügyi szakembereivel és önkénteseivel összefogva ötven, többnyire szegény beteget gondoznak, akik térítésmentesen tartózkodhatnak az intézményben.

A hivatalos elismerés ellenére az Egészségügyi Minisztérium elutasította a központ jogát arra, hogy a Nemzeti Egészségbiztonsági Hivataltól (NHSO) évente és esetenként 10 000 baht pénzügyi támogatást kapjon. 

Phra Ácsán Szanpracs elmondása szerint a központnak havi 500.000 bhat (nagyjából ötmillió forint) fix működési költsége van, amit adományokból finanszíroznak. Elmondta azt is, hogy az Egészségügyi Minisztérium szigorú követelményei miatt a központ nem jogosult az állam pénzügyi segítségére.

“Mi nem egészségügyi szakemberek, hanem szerzetesek vagyunk, akik buddhista gyakorlatokkal segítünk az embereknek” – mondta, és sürgette a hivatalt a rugalmas anyagi támogatás biztosítására. 

A templomnak és az ott dolgozók munkájának köszönhetően van olyan kórház a tartományban, ahol csökkent a munkaterhelés. 

Dr. Kriengszak Kruthakul, a Csok Csai körzet kórházának igazgatója szerint az Egészségügyi Minisztérium célja, hogy csökkentse az életfenntartó gépeken lévő, utolsó stádiumú betegek orvosi kezelésének költségeit azáltal, hogy minden tartományban legalább egy állami palliatív ellátó intézményt biztosít.

Dr. Kriengszak a közelmúltban a tartományban tett sajtókörútja során elmondta a médiának, hogy a kórházban a családjuk által felügyelet nélkül hagyott szegény betegek növekvő száma hatalmas fizikai és pénzügyi terhet jelent a kórház számára. De mivel a Vat Pa Noen Sza-Ard templom a szárnyai alá vett többeket az ilyen betegek közül, ezzel óriási segítséget nyújtott a kórháznak.

A WHO becslése szerint évente 56,8 millió embernek van szüksége palliatív ellátásra. Ez igény azonban növekedni fog, ahogy a népesség egyre öregszik és a betegségek egyre szaporodnak.

 

(A kiemelt képen Phra Ácsán Szanpracs Panyakamó, a templom apátja látható amint betegekkel beszélget.)

 

Forrás – Bangkok Post

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó