Főoldal > Dél-Koreai segítség a gazdasági válság által sújtott Srí Lankának – elkötelezett buddhizmus

Dél-Koreai segítség a gazdasági válság által sújtott Srí Lankának – elkötelezett buddhizmus

A dél-koreai Dzsungtó Társaság (Jungto Society Korea – JTS) buddhista humanitárius szervezet önkéntesei a közelmúltban humanitárius segély munkába fogtak a gazdasági válságban szenvedő Srí Lankában. A közismert dharma mester és buddhista aktivista, a tiszteletreméltó Pomnyun Szunyim által alapított szervezet elsősorban az alacsony jövedelmű diákoknak és a hátrányos helyzetű közösségeknek nyújtottak segítséget, azoknak, akik a leginkább ki vannak téve a szigetországot sújtó súlyos gazdasági válságnak. 

Srí Lanka még mindig az ország történetének legsúlyosabb gazdasági válságából való kilábalás folyamatában van. A válság csúcspontján, 2022-ben az ország lakosainak rekordméretű inflációval, súlyos üzemanyag-, élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal voltak kénytelen megküzdeni. Több helyen a közüzemi szolgáltatások is akadoztak, sokaknak bénító áramkimaradásokkal kellett szembenézniük. A srí-lankai rúpia a világ legrosszabbul teljesítő valutájává vált, árfolyama történelmi mélypontra zuhant. Ezzel párhuzamosan az ország devizatartalékai kimerültek, így képtelenek voltak olyan alapvető szükségleti cikkeket importálni, mit az élelmiszer vagy az üzemanyag. A háztartások több mint 54%-a eladósodott. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2.9 milliárd dolláros segélycsomagjának köszönhetően az inflációt idén júniusra sikerült 1.7%-ra csökkenteni, miután 2022. szeptemberében még 70%-on állt. 

A Dzsungtó (Tiszta Föld) Társaság tavaly négy ütemben hajtott végre segélyprojekteket, és idén is a mostani már a második támogatási kör. Az angolos elnevezéssel Join Together Society (Összekapcsolódva Társaság) mostani projektje a hátrányos helyzetben lévő diákokat célozta, hogy lehetőségük legyen a legalapvetőbb iskolaszerek beszerzésére. A diákok mellett rizs adományokkal látták el a legkiszolgáltatottabb családokat. A helyi önkormányzati tisztviselők partnernek bizonyultak, aktív segítséget nyújtottak a potenciális kedvezményezettek felmérésétől kezdve az iskolai felszerelések csomagolásán át az adományok végső szétosztásáig. 

“A helyi JTS önkéntesek hónapokon át szorgalmasan dolgoztak annak biztosítása érdekében, hogy a segélyprojektet biztonságosan és tisztességesen hajtsák végre” – nyilatkozta a JTS a Buddhistdoor buddhista magazinnak.

Rizs és tanszerek várnak a  kiosztásra

 

Egy mosolygós gyerek az új iskolatáskájával

 

Sok család számára korlátozottak az erőforrások

 

Pomnyun Szunyim az Összekapcsolódva Társaság (Join Together Society – JTS) nevű humanitárius segélyszervezetet az elkötelezett buddhizmus együttérzésének kifejezéseként alapította meg, és azon az elven alapul, hogy mások segítése a legjobb módja annak, hogy az ember saját életét gazdagítsa. A JTS-t, amelynek feladata, hogy reményt, megerősítést és önállóságot adjon a fejlődő országok hátrányos helyzetű közösségeinek, fizetetlen önkéntesek irányítják és működtetik, akik biztosítják, hogy minden adomány a marginalizált közösségek javát szolgálja. A JTS humanitárius katasztrófák sújtotta országokban is végez segélyezési munkát, és humanitárius projektekben vett részt Bangladesben, Kambodzsában, Laoszban, Mianmarban, a Fülöp-szigeteken és Srí Lankán. A JTS az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának (ECOSOC) különleges tanácsadói státuszát is elnyerte.

Srí Lanka nyugati tartományában, Gampaha körzetében a Dzsungtó önkéntesei 500 háztartást láttak el 20 kilogramm rizzsel és új táskákat, ceruzákat, füzeteket és egyéb alapvető iskolai felszereléseket tartalmazó csomagokkal – az ottani gyerekek látható örömére. 

Segélyosztás

 

Üdvözlő ünnepség Medirigiriyában

 

Egy boldog gyermek pózol a JTS önkéntesével

 

A következő segélyezési terület Chilaw volt, az északnyugati tartomány Puttalam körzetében. Itt sok szegény család él, akik napszámosként dolgoznak garnélarák farmokon vagy a halászati iparban. Az ő helyzetük különösen nehéz, mivel a térségben nincs megoldva az ivóvízellátás, és még a talajvíz is sóval szennyezett. Az itt élő háztartások az esővíz összegyűjtésével próbálnak vízhez jutni, vagy akik tehetik vásárolni kénytelenek a vizet. A környéken áramszolgáltatás sincs.

A helyi lakosok nehézségeit tovább súlyosbítja, hogy az iskolák 5-10 kilométerre vannak a falutól, ami azt jelenti, hogy a gyerekeknek kerékpárt vagy motort kell bérelniük, hogy iskolába tudjanak járni, ami további kiadás. Egyes családok kénytelenek lemondani az óvodai elhelyezésről, mivel nem tudják kifizetni a havi 1000-2000 rúpiás díjat (3.3-6.6 dollár/kb. 1100-2200 Ft). A gazdasági válság miatt sok háztartás, ami már eddig is napi két étkezésre csökkentette az étkezései számát, a kiadások növekedése miatt kénytelen tovább spórolni a szükségletekkel, mindössze egy étkezést engedélyezve maguknak. 

A Dzsungtó önkéntesei 1100 diáknak biztosítottak iskolai felszerelés-csomagot, valamint családjaiknak 20-20 kg rizst osztottak szét. Ezen felül további 31 rendkívül szegénynek ítélt család kapott ételadományt. Azokban az esetekben, ahol egy családban egynél több gyermek járt iskolába, további támogatást nyújtottak. 

Egy boldog anya és lánya

 

A gyerekek viszik az új tanszereiket

 

Egy családi háza belűlről

 

A harmadik terület, amely segélyt kapott, az észak-középső tartomány Polonnaruwa körzetében található Medirigiriya városa volt.  Bár ez egy jelentős rizstermelő régió, sok lakos máról holnapra él napszámosként dolgozva a farmokon, saját föld nélkül. A mezőgazdasági növényvédő szerek túlzott használata következtében a talajvíz jelentős mértékben elszennyeződött, ami miatt a helyi lakosok körében megugrott a vesebetegségek száma. 

A  medirigiriyai háztartásoknak vásárolniuk kell a napi vízszükségleteiknek megfelelő ivóvizet, ami jelentős többletterhet jelent számukra. A mélyszegénységben élők, akik nem engedhetik meg maguknak a vízvásárlást, a talajvíz felforralásával próbálnak iható vízhez jutni. 

Itt, a humanitárius szervezet önkéntesei 17 iskolából kiválasztott 1400 diáknak osztottak iskolai felszereléseket, valamint 1360 háztartásnak adtak fejenként 10 kg rizst. További 200, mélyszegénységben élőnek nyilvánított családot láttak el fejenként 20 kg rizzsel. 

„Hatalmas büszkeséggel tölt el a Dzsungtó tevékenysége, amely átlátható és igazságos kiválasztási folyamat révén segíti a szegényeket” – jegyezte meg egy önkéntes a helyszínen. „Őszintén reméljük, hogy a mi kis hozzájárulásunkkal a srí lanka-i emberek képesek lesznek gyorsan kilábalni a nemzeti válságból.”

A tiszteletreméltó Pomnyun Szunyim

 

A tiszteletreméltó Pomnyun Szunyim széles körben ismert és tisztelt koreai dharma tanító, író és társadalmi aktivista. Számos szervezetet, kezdeményezést és projektete alapított világszerte. A Join Together Society Korea – JTS Korea) túl ő alapította a Jungto Society-t, ami egy a Buddha tanításain alapuló önkéntes közösség, feladatuk a szenvedéshez vezető modern társadalmi problémák kezelése; az Ecobuddha egy olyan szervezet, ami a környezeti etikára és a fenntartható életmód buddhista szellemiségű stratégiáinak kidolgozására fókuszál; a Good Friends (Jóbarátok) egy olyan szervezet, ami a két Korea észak és dél közötti megbékélésért és együttműködésért dolgozik, valamint humanitárius segítséget nyújt az észak-koreaiaknak. A tiszteletreméltó Pomnyun Szunyim szorosan együttműködik az Elkötelezett Buddhisták Nemzetközi Hálózata (International Network of Engaged Buddhists – INEB) szervezettel is.

2020-ban a japán Nivano Béke Alapítvány (Niwano Peace Foundation) a 37. Nivano Békedíjat a tiszteletreméltó Pomnyun Szunyimnak adományozta nemzetközi humanitárius munkája, környezetvédelmi és társadalmi aktivizmusa, valamint a különböző vallású és kultúrájú közösségek közötti bizalom és jószándék kiépítésére tett fáradhatatlan erőfeszítései elismeréseként. 

Kapcsolódó cikkeink:

Árvaházat avattak Thaiföldön

Koreai segítség bhutáni szerzetesnői kolostoroknak

Az INEB 20. konferenciája

Összekapcsolódva

Forrás – Buddhistdoor

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó