Főoldal > Iskolaépítési projekt a földrengés sújtotta Törökországban dél-koreai segítséggel – elkötelezett buddhizmus

Iskolaépítési projekt a földrengés sújtotta Törökországban dél-koreai segítséggel – elkötelezett buddhizmus

A tiszteletreméltó Dharma mester és buddhista aktivista, Pomnyun Szunyim, és az általa alapított humanitárius segélyszervezet, a Koreai Dzsungtó Társaság (Jungto Society Korea – JTS) önkéntesei augusztus 28-án visszatértek Törökországba, hogy megtekintsék annak az iskolaépítési projektnek az előrehaladását, amelyet a társaság a Dél-Törökországot és Szíria egyes részeit érintett pusztító földrengések után kezdeményezett. 

A tiszteletreméltó Pomnyun Szunyim

 

Nem sokkal azt követően, hogy a tavalyi földrengések híre elterjedt a világon, a JTS Korea önkéntesei válaszul egy csapatot küldtek a földrengés sújtotta területek epicentrumában élőket. A tiszteletreméltó Pomnyun Szunyim is csatlakozott a szervezet önkénteseihez és a helyi segélyszervezetekhez, hogy segítséget nyújtsanak a katasztrófa túlélőinek. Több alkalommal több helyszínen osztottak segélycsomagokat és egyéb támogatást a rászorulóknak. 

Pomnyun Szunyim az Összekapcsolódva Társaság (Join Together Society – JTS) nevű humanitárius segélyszervezetet az elkötelezett buddhizmus együttérzésének kifejezéseként alapította meg, és azon az elven alapul, hogy mások segítése a legjobb módja annak, hogy az ember saját életét gazdagítsa. A JTS-t, amelynek feladata, hogy reményt, megerősítést és önállóságot adjon a fejlődő országok hátrányos helyzetű közösségeinek, fizetetlen önkéntesek irányítják és működtetik, akik biztosítják, hogy minden adomány a marginalizált közösségek javát szolgálja. A JTS humanitárius katasztrófák sújtotta országokban is végez segélyezési munkát, és humanitárius projektekben vett részt Bangladesben, Kambodzsában, Laoszban, Mianmarban, a Fülöp-szigeteken és Srí Lankán. A JTS az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának (ECOSOC) különleges tanácsadói státuszát is elnyerte.

Augusztus 28-án Pomnyun Szunyim atyát és a JTS csapatát a Fehér Sisakosok (White Helmets) szervezet önkéntesei fogadták, akik körbevezették őket az épülő iskolában, amely, ha elkészül, akár 4000 gyermek befogadására is alkalmas lesz.

Amikor Szunyim először jött felmérni a földrengés sújtotta területet, az iskola teljesen összeomlott és leromlott állapotban volt. Mára egy gyönyörű, pasztellszínekben pompázó új épület áll a magasban” – jegyezte meg a szervezet nyilatkozatában. „Ezt az iskolát a török-szíriai földrengés utáni helyreállítási projekt részeként építjük újjá, amely a JTS és a Fehér Sisakosok együttműködése.” 

Pomnyun Szunyim belűlről is megtekintette az iskolát, az osztálytermeket és az adminisztrációs helységeket egyaránt. A Fehér Sisakosok önkéntesei elmondták, hogy az épületet úgy tervezték, hogy az alagsorban egy vészhelyzeti óvóhelyte alakítottak ki. Ez menedékként szolgálhat fizikailag a veszélyeztetetteknek, de emellett biztonsági terveket, intézkedéseket is kellett hozniuk, a térség még mindig nem túl biztonságos volta miatt. 

„Vészhelyzeti intézkedéseket kell hozni a biztonságos evakuáláshoz katasztrófahelyzetekben, például tűzvész vagy földrengés esetén” – hangsúlyozta Pomnyun Szunyim, aki különös érdeklődést mutatott az iskolát érintő biztonsági intézkedések szempontjai iránt. „Elegendő vészlépcsőnek és kijáratnak kell lennie, hogy a diákokat tűz vagy földrengés esetén gyorsan kimenekíthessék”. 

Miután bejárták az építkezés helyszínét és tájékoztatták Pomnyun Szunyimot és a JTS önkénteseit az iskola építésének előrehaladásáról, a Fehér Sisakosok köszönetüket fejezték ki Szunyimnak a katasztrófa óta eltelt 18 hónap alatt nyújtott támogatásáért: „Nagyon köszönjük, hogy felépítette ezt az iskolát. Sok gyermek szenvedett a háború és a földrengések miatt, és sokan nem részesülhettek oktatásban. Önnek köszönhetően most sok gyermek tanulhat. Őszintén hálásak vagyunk.”

„Nagyon örülök, hogy olyan környezet jöhetett létre, ahol a gyerekek ismét oktatásban részesülhetnek” – válaszolta a tiszteletreméltó Pomnyun Szunyim. 

Egy későbbi találkozó során Pomnyun Szunyim köszönetét fejezte ki a Fehér Sisakosok csapatának a projekt előrehaladásáért tett erőfeszítéseikért. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a létesítmények megfelelőek legyenek a 4000 diák igényeinek kielégítésére, és kiemelte, hogy az építkezés minőségét és a diákok biztonságát kell előtérbe helyezni. „Kérjük, ne siessenek a befejezési határidő betartásával” – jegyezte meg. „Fontos, hogy az építmény biztonságosra épüljön meg, ezért nem baj, ha elhalasztjuk a befejezési határidőt. Megváltoztatom az ütemtervemet, és visszajövök, remélem, nem fognak túlságosan sietni”.

Pomnyun Szunyim azt is javasolta, hogy az iskolán belül alakítsanak ki egy emlékhelyet abból a célból, hogy emlékezzenek arra a sok diákra és tanárra, akik életüket vesztették a 2023-as földrengésben, és hogy az iskola a remény szimbólumává váljon a helyi közösség számára: „Szeretnék egy emlékhelyet felállítani, hogy emléket állítsunk nekik, hogy létrehozzunk egy olyan helyet, ahol nem fogjuk elfelejteni az áldozatokat”.

E létfontosságú projekt előrehaladása mellett a tiszteletreméltó Pomnyun Szunyim felhívta a figyelmet arra, hogy a térség menekülttáboraiban élő mintegy egymillió gyermek nem részesül oktatásban. Javasolta egy átmeneti online oktatási rendszer bevezetését a probléma megoldására, amíg egy tartósabb megoldás nem születik.

„Az elképzelés az, hogy rendszeres órákat tartunk ebben az iskolában, és ezeket egy online rendszeren keresztül közvetítjük” – magyarázta Pomnyun Szunyim. „Mi lenne, ha egyszerű sátoriskolákat állítanánk fel a menekülttáborokban az online órák számára? Így még tanárhiány esetén is sok gyereket tudnánk oktatni. A gyerekeknek nem szabadna kihagyniuk a tanulás szempontjából kulcsfontosságú időszakot”. 

A Fehér Sisakosok elmondták, hogy mindent megtesznek a szükséges infrastruktúra megteremtéséért, hogy a menekültek számára lehetővé váljon az online tanítás.

„Adjunk bizalmat és reményt azoknak, akik a földrengések és a háború elszenvedése után kétségbeestek” – jegyezte meg Pomnyun Szunyim.

A tiszteletreméltó Pomnyun Szunyim széles körben ismert és tisztelt koreai dharma tanító, író és társadalmi aktivista. Számos szervezetet, kezdeményezést és projektete alapított világszerte. A Join Together Society Korea – JTS Korea) túl ő alapította a Jungto Society-t, ami egy a Buddha tanításain alapuló önkéntes közösség, feladatuk a szenvedéshez vezető modern társadalmi problémák kezelése; az Ecobuddha egy olyan szervezet, ami a környezeti etikára és a fenntartható életmód buddhista szellemiségű stratégiáinak kidolgozására fókuszál; a Good Friends (Jóbarátok) egy olyan szervezet, ami a két Korea észak és dél közötti megbékélésért és együttműködésért dolgozik, valamint humanitárius segítséget nyújt az észak-koreaiaknak. A tiszteletreméltó Pomnyun Szunyim szorosan együttműködik az Elkötelezett Buddhisták Nemzetközi Hálózata (International Network of Engaged Buddhists – INEB) szervezettel is.

2020-ban a japán Nivano Béke Alapítvány (Niwano Peace Foundation) a 37. Nivano Békedíjat a tiszteletreméltó Pomnyun Szunyimnak adományozta nemzetközi humanitárius munkája, környezetvédelmi és társadalmi aktivizmusa, valamint a különböző vallású és kultúrájú közösségek közötti bizalom és jószándék kiépítésére tett fáradhatatlan erőfeszítései elismeréseként. 

Korábbi cikkeink a témában:

Dél-Koreai segítség a gazdasági válság által sújtott Srí Lankának

Árvaházat avattak Thaiföldön

Koreai segítség bhutáni szerzetesnői kolostoroknak

Az INEB 20. konferenciája

Összekapcsolódva

Forrás – Buddhistdoor

Jungto Society

YouTube/Ven. Pomnyun Sunim

 

 

Kapcsolódó