Főoldal > Japán zen szerzetes innovatív zenéjével lép fel Tajvanon

Japán zen szerzetes innovatív zenéjével lép fel Tajvanon

Jakusidzsi Kanho, zen buddhista szerzetes, aki a hagyományos szentiratok és a modern zenei stílusok ötvözéséről híres, háromnapos turnéra indul októberben Tajvanra. Nem ez az első látogatása a szigetországban, tavaly decemberben már adott egy teltházas koncertet a Legacy Tajpejben.

Jakusidzsi széles körű elismerést szerzett olyan szent szövegek újszerű, szintetizátorokkal és elektromos dobokkal kísért előadásával, mint a Szív szútra, amit eddig már több mint öt millióan láttak a YouTube-on. A szent szövegeket, szútrákat, mantrákat és dháraníkat előadásában olyan műfajokkal ötvözi, mint például a hip-hop, az EDM, mély hatást gyakorolva a hallgatóságára.

Jakusidzsi Kanho

 

Egy interjúban Jakusidzsi a zenét egyszerre nevezte személyes kifejezésmódnak, valamint egy eszköznek arra, hogy hiteles maradjon önmagával szemben. Hangsúlyozta, hogy egész életében vonzódott a zenei kreativitás és a zen filozófia ötvözéséhez: “Hiszem, hogy a zenében és a buddhizmusban van valami közös, és remélem, hogy a zeném reményt és belső békét nyújt a közönségnek.”

(A Szív szútra:)

Jakusidzsi egy olyan családba született a Japán Imabari városába, amely generációk óta a 400 éves Kaizen-dzsi templom felügyeletével volt megbízva. Ám az ő útja eltért a családi hagyománytól, mivel zenei karrierbe kezdett. Annak ellenére, hogy beleszületett egy templomi környezetbe, ahol a családja apáról fiúra szálló feladataként gondnoki munkát végzett, Jakusidzsi korán a zene felé fordult. A zene iránti szenvedélyétől hajtva már a középiskolában megalapította első zenekarát, majd végül lemezszerződést is sikerült kötnie a Kissaquo nevű együttesével.

A Trycicle buddhista magazinnak 2021-ben adott interjújában elmondta, hogy a zenével édesapján keresztül ismerkedett meg:

“Édesapám is szereti a zenét, és miatta kezdtem én is érdeklődni iránta. Kiskoromban karaokézni vitt, és együtt hallgattunk lemezeket. Hobbiból szeretett gitározni, de nem játszott túl jól. Az ő gitárján kezdtem el játszani amikor középiskolás voltam. Minden reggel elrecitáltam a Szív szútrát mielőtt iskolába mentem.”

A sorsfordító pillanat akkor jött el Jakusidzsi számára amikor egyik zenésztársa súlyosan megbetegedett. Ez az esemény késztette arra, hogy a turné szünetében komolyabban is elkezdjen foglalkozni a buddhista tanításokkal. Elkezdte egyre inkább beépíteni a zenei repertoárjába a szentírásokat, így a személyes művészi kifejezésmódja a spirituális felfedezés és a buddhista tanítások terjesztésének eszközévé vált. 

(A Shurangama mantra:)

A 45 éves Jakusidzsi a rinzai zen hagyományvonalat követi, amelynek fókuszában az egyén eredeti természetének felismerése, illetve cselekedetek közötti összefüggés áll. Az olyan nagyra becsült szövegek, mint a Szív szútra, vagy a “Nagy együttérzés mantra” kortárs zenei feldolgozásokkal történő előadása jól példázzák küldetését, hogy az ősi bölcsességet a modern érzékenységgel összekapcsolja. 

Korábbi fellépéseivel komoly rajongótábort alakított ki maga körül, sokan tartják a zenéjét a “fül számára igen kellemesnek”, illetve volt aki úgy nyilatkozott róla, hogy: “Üdítő hallani valakit, aki a Szív szútrát és az EDM-et kombinálja:”

Jakusidzsi különböző templomokkal és intézményekkel együttműködve számos kislemezt is kiadott, amelyen buddhista és taoista szövegeket dolgozott fel azzal a céllal, hogy hallgatóinak belső békéjét és lelki erejét ápolja. Az idei, 2024-es turnéja a “Megvilágosodás – Enlightenment” címet viseli és októberben három helyszínen is fellép majd Tajvan különböző városaiban. 

(A Szív szútra koncertváltozata:)

Jakusidzsi művészi útja során továbbra is azzal a meggyőződéssel inspirálja a közönséget, hogy a zene és a buddhizmus közös esszenciája reményt és nyugalmat nyújt az élet kihívásai közepette.

 

Forrás – Buddhistdoor

YouTube/Japanese Zen Music

Képek – Trycicle

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

 

Kapcsolódó