Főoldal > Július 29., a hét szerencseisten napja

Július 29., a hét szerencseisten napja

 A Japán Alapítvány Budapest Facebook oldaláról:

„Japánban ma van a shichifukujin (七福神), azaz a hét szerencseisten napja.

De kik is azok a szerencseistenek? 

Ők nem mások, mint Ebisu, Daikokuten, Bishamonten, Benzaiten, Fukurokuju, Jurōjin és Hotei. Közülük egyedül Ebisu japán istenség; Daikokuten, Bishamonten és Benzaiten indiai; Fukurokuju, Jurōjin és Hotei pedig kínai istenségek. További érdekesség, hogy közülük egyedül Benzaiten nő, a többiek mind férfi istenségek.

A hét szerencseisten eredete egészen a Muromachi-korszakig vezethető vissza, de igazán az Edo-korszakban szilárdult meg a kultuszuk. A hét Szerencseistent többnyire együtt szokás ábrázolni, amint épp a kincseshajójukon (宝船 ) utaznak.

Japánban a szerencseistenekhez az év bármely napján lehet imádkozni, de különösen újévkor szoktak figyelmet szentelni rájuk. A hagyomány szerint, ha szilveszterkor a kincseshajójukon utazó hét szerencseisten képét a párnunk alá helyezzük, az első álmunk különösen jó lesz.”

Forrás – Facebook/Japán Alapítvány Budapest

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó