Főoldal > Koreában elkészült a világ legnagyobb buddhista enciklopédiája

Koreában elkészült a világ legnagyobb buddhista enciklopédiája

A szöuli Kaszan Buddhista Kultúra Intézete (Kasan Institute of Buddhist Culture) kedden bejelentette, hogy elkészült a Kaszan Buddhista Enciklopédia, ami a buddhizmus témájában a világ legterjedelmesebb összefoglaló munkája. Az idén kiadott 17-20. kötettekkel zárult le az a 42 éven át tartó rendszerező és szerkesztő munka ami a tiszteletreméltó Dzsikvan kezdeményezésére indult el. A projekt célja az volt, hogy a buddhizmus kiterjedt történelmét, kultúráját és tanításait a lehető legteljesebb módon elérhetővé tegyék koreai nyelven.

1982-ben az akkor ötven éves Dzsikvan a szöuli Bukhan-hegy közelében lévő Gjongguksza buddhista templomban imádkozott. A legnagyobb buddhista egyetem buddhista tanulmányi dékánjaként a tiszteletreméltó Dzsikvan belevágott egy olyan enciklopédia összeállításába, amely a buddhizmus történetét a nagyközönség számára is érthető módon dokumentálja. 

“Ennyi év után elkezdek egy enciklopédiát írni,” – imádkozott – “a nyolc őrző támogasson és nyilvánuljon meg a Buddha bölcsessége!”

A tiszteletreméltó Dzsikvan – buddhistchannel.tv

 

Ez az ima jelentette a nagyszabású munka kezdetét. 1991-ben a tiszteletreméltó Dzsikvan megalapította a Kaszan Buddhista Kultúra Intézetét. 205-ben az ország legnagyobb buddhista iskolájának , a csogje rendnek lett a vezetője. A projekt magányos kutatásnak indult, de nagyszabású vállalkozássá nőtte ki magát. Három évtized alatt mintegy tizenötezer alkalmazottat érintett valamilyen formában. Az első két kötet elkészítése egy évtizedet vett igénybe, de a rá következőek már évente jelentek meg. A tiszteletreméltó Dzsikvan 2012-ben hunyt el, nem sokkal a 13. kötet megjelenése után. 

“Dolgozzatok szorosan együtt és fejezzétek be a munkát!” – buzdította munkatársait fél évvel a halála előtt.

A Kaszan Buddhista Enciklopédia a világ legterjedelmesebb buddhista enciklopédiája a maga 120 000 szócikkével és 266 000 oldalával. A könyv a szentírásokból, filozófiai anyagokból és történelmi szövegekből származó főbb fogalmakat tárgyalja, mindezt ábécérendben, a hétköznapi koreai nyelven. Az enciklopédia különös figyelmet szentel a buddhizmus megjelenésére a koreai kultúrában, a bejegyzések 30%-át a koreai buddhizmus teszi ki. 

A buddhizmus negyedik századi koreai bevezetése óta a vallás magába olvasztott helyi folklór elemeket, eszméket, művészeti eszményeket és még sok mást a koreai kultúrából. Az enciklopédia elsődleges irodalmi kínai, tibeti és szanszkrit nyelvű forrás hivatkozásokat tartalmaz, és hangsúlyozza az összehasonlító tanulmányozás iránti elkötelezettségét. 

„Rendkívül fontos feladat a koreai buddhizmus történetének enciklopédiáját összeállítani, mivel a buddhizmus központi szerepet játszott a koreaiak kulturális és szellemi életében” – írta a tiszteletreméltó Dzsikvan a 13. kötet előszavában. „Reméljük, hogy ezzel a munkával felébreszthetjük a nemzet spirituális történelmének megbecsülését.”

Az enciklopédia elérhető lesz a koreai közkönyvtárakban és múzeumokban, valamint kiválasztott tengerentúli főiskolákon. Az intézet a legújabb köteteket fogja kiküldeni, hogy biztosítsa a kutatók számára a hozzáférhetőségét.

A buddhizmus a Három Királyság korában (Kr. e. 57-668) került Koreába. A történelmi feljegyzések szerint a buddhizmust először Kr. e. 372-ben vezették be Kogurjo-ban, Kr. e. 384-ben Pekcsé-ben, majd Kr. e. 527-ben Szillá-ban. A vallás elfogadását kezdetben az uralkodó elit támogatása segítette elő, akik a buddhizmusban lehetőséget láttak királyságaik egyesítésére, valamint kulturális és szellemi státuszuk növelésére.

A buddhizmus koreai bevezetése jelentősen befolyásolta Korea kulturális és művészeti fejlődését. A buddhista templomok, szobrok és festmények a koreai örökség szerves részévé váltak. Nevezetes példák közé tartozik a Pulguksza templom és a Szokkuram sziklabarlang, amelyek az UNESCO Világörökség részei.

Az egyesített Szilla-korszakban (668-935) a buddhizmus virágzott, és államvallássá vált. Ebben a korszakban számos nagy templom épült, és fontos buddhista szövegek születtek. A Korjo-dinasztia (918-1392) továbbra is támogatta a buddhizmust, ami a Tripitaka Koreana, a buddhista szentírások átfogó, fadarabokra faragott gyűjteményének létrehozásához vezetett. Ezt a művet a világ egyik legfontosabb és legteljesebb buddhista szöveg-gyűjteményének tartják.

A buddhizmus befolyása a Csoszon-dinasztia (1392-1897) idején azonban csökkenni kezdett, amely a konfucianizmust támogatta állami ideológiaként. Ennek ellenére a buddhizmus fennmaradt és tovább fejlődött, beépítve a koreai kultúra és hagyomány elemeit.

A tiszteletreméltó Dzsaikvan erőfeszítése, hogy összeállítsa a koreai buddhizmus enciklopédiáját, tükrözi a buddhizmus tartós jelentőségét a koreai társadalomban. A vallás történetének, gyakorlatának és kulturális adaptációinak dokumentálásával a Kaszan Buddhista Enciklopédia a buddhizmusnak a koreai szellemi és kulturális tájra gyakorolt mélyreható hatásairól tanúskodik.

Az enciklopédia elkészülte jelentős mérföldkövet jelent a koreai buddhista örökség megőrzésében és terjesztésében. A tudósok, a gyakorlók és a nagyközönség számára felbecsülhetetlen értékű forrást nyújt a koreai buddhizmus gazdag és összetett történetének megértéséhez.

 

A cikkhez kapcsolódó korábbi cikkeink:

Digitalizálásra kerül a Tripitaka Koreana

Megtekinthető a Tripitaka Koreana

Egy felmérés szerint tovább folytatódik a buddhizmus hanyatlása Kelet-Ázsiában

 

Forrás – Buddhistdoor

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó