Főoldal > Magas szintű amerikai kongresszusi küldöttség látogatása a Száműzetésben Élő Tibeti Parlamentben

Magas szintű amerikai kongresszusi küldöttség látogatása a Száműzetésben Élő Tibeti Parlamentben

Június 18-án magas szintű kétpárti amerikai kongresszusi küldöttség látogatta meg a Száműzetésben Élő Tibeti Parlamentet. A delegációt Michael McCaul, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke vezette. A delegáció tagjai: Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Képviselőházának volt elnöke; Mariannette Miller-Meeks képviselő, a képviselőház veteránügyi bizottsága nevében; Gregory Meeks képviselő, a képviselőház külügyi bizottságának rangidős tagja;  Nicole Malliotakis a költségvetési bizottság tagja; Jim McGovern képviselő, a házszabályi bizottság képviselőjeként; valamint Amit Bera képviselő, a képviselőház külügyi bizottságától. 

Az amerikai küldöttség és tibeti vendéglátóik Dharamszalában, a Tibeti Parlament székhelyén.

 

A magas szintű küldöttséget hagyományos tibeti fogadtatásban részesítette Khenpó Szönam Tenphel házelnök, Penpa Cering Szikjong, Gyari Dölma Kalon, Dölma Cering Tejkhang házelnök-helyettes, az Állandó Bizottság, a Költségvetési Bizottság és az Ügyrendi és Felülvizsgálati Bizottság tagjai, valamint a Tibeti Parlamenti Titkárság munkatársai.

A házelnök üdvözölte a küldöttség tagjait, és elmondta, hogy Dharamszalába tett látogatásuk határozott üzenetet küld a kínai kormánynak, és demonstrálja az amerikai kongresszus mindkét pártjának támogatását a tibet ügye iránt. Háláját fejezte ki a különböző kormányoknak, különösen Indiának és az Egyesült Államoknak nagylelkű támogatásukért, amely lehetővé tette a száműzetésben élő tibetiek számára, hogy boldoguljanak világszerte. Nagyra értékelte az Egyesült Államok kitartó támogatását, amely olyan kezdeményezésekben nyilvánult meg, mint például a 2020-as tibet-politika és támogatási törvény, egy különleges tibeti-ügyek koordinátor kinevezése valamint a tibeti helyzet megoldásáról szóló törvény elfogadása. 

Szönam Tenphel felhívta a figyelmet a Tibetben élők szörnyű helyzetére, hogy megtagadják tőlük a politikai, gazdasági és vallási jogaikat, valamint korlátozzák a szólás- és mozgás-szabadságukat. Hangsúlyozta, hogy ennek a magas szintű delegációnak a látogatása felemeli a megpróbáltatásokkal küzdő tibetiek lelkét, és megújítja az Egyesült Államok demokratikus értékek iránti elkötelezettségébe vetett hitüket. 

A házelnök-helyettes, Dölma Cering beszédében kiemelte a száműzetésben élő tibeti demokrácia fejlődését, Őszentsége a Dalai Láma régóta dédelgetett elképzelését, amely a száműzetésben lévő tibeti parlament megalakulásával vált valóra. Betekintést nyújtott a tibeti parlament összetételébe, és részletezte annak működését, beleértve a félévente megrendezett üléseket, az érdekérvényesítő programokat, a látogatásokat, a Parlamenti Képviselők Nemzetközi Tibet Hálózatát (INPaT) és az olyan kongresszusokat, mint a Világ Parlamenti Képviselőinek Megállapodása Tibetről (World Parlamentarians’ Convention on Tibet – WPCT).

Dölma Cering házelnök-helyettes asszony üdvözli a küldötteket

 

A házelnök-helyettes asszony köszönetet mondott Nancy Pelosi házelnöknek és Jim McGovern képviselőnek a 2022-ben Washingtonban megrendezett 8. WPCT-n való részvételükért. Köszönjetet mondott továbbá azért is, hogy az Egyesült Államok egymást követő kormányai és az ország népe is rendületlenül támogatja Tibet igazságos ügyét. Külön is megköszönte az indiai Dharamszalába, a száműzött tibeti adminisztráció székhelyére látogató küldötteknek a támogató jelenlétet, amivel erősítik a tibetiek morálját világszerte. 

Michael McCaul, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke beszédében kiemelte a tibeti helyzet megoldásáról szóló törvényt és a törvényhozás útját, hangsúlyozva a demokrácia fontosságát.

Michael McCaul képviselő

 

Mariannette Miller-Meeks képviselő, a képviselőház veteránügyi bizottságából biztosította a vendéglátóit az Egyesült Államok Tibet iránti szilárd támogatásáról.

A házelnök, Szönam Temphel és Marianett Miller-Meeks képviselő

 

Nancy Pelosi házelnök asszony kiemelte a tibeti demokrácia jelentőségét, és emlékeztetett Őszentsége a Dalai Láma üzenetére a békéről, szeretetről és együttérzésről.

Nancy Pelosi korábbi házelnök asszony

 

Az amerikai kongresszusi küldöttség tagjait a házelnök és a helyettes házelnök emléktárgyakkal ajándékozta meg, mielőtt a Tibeti Múzeumba mentek.

Gregory Meeks
A házelnök-helyettes asszony és a házelnök között középen Gregory Meeks képviselő

 

A küldöttséget másnap, június 19-én, a nemsokára az Egyesült Államokba, gyógykezelésre utazó, Dalai Láma is fogadta. Őszentsége és a küldöttek találkozásáról szóló képriportot az alábbi fényképekre kattintva tekinthetik meg:

 

Őszentsége és Jim McGovern képviselő – fotó: Zamling Norbu

 

Őszentsége a tibeti illetve amerikai küldöttek körében – fotó: Tenzin Csödzsor

 

…illetve egy videót is közzétettek Őszentsége YouTube csatornáján:

 

Forrás – A száműzetésben élő tibeti kormány hivatalos honlapja

A Dalai Láma hivatalos oldala (képriport)

YouTube/Dalai Lama

 

A találkozó visszhangja a hazai sajtóban:

Index

Szabad Európa

Infostart

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó