Főoldal > Megérkezett New York-ba a Dalai Láma

Megérkezett New York-ba a Dalai Láma

Őszentsége, a XIV. Dalai Láma, Tibet 88 éves szellemi vezetője június 23-án megérkezett New York-ba, hogy a térdét érintő gyógykezelésben részesüljön. Őszentségét Namgyal Csödup, a Dalai Láma Egyesült Államokbéli képviselője fogadta, majd a Manhattan Midtownban lévő szállodába kísérte. A hotel előtt több száz híve és jóakarója gyűlt össze, hogy megpillanthassa őt.

fotó – Szönam Zokszang

Sokan hosszú utat tettek meg és órákat vártak arra, hogy láthassák a Dalai Lámát. Az egyik híve, Cering Csözöm, így jellemezte a nap jelentőségét: “A mai egy különleges nap minden New York-ban élő tibeti számára, mivel áldást kapunk a Dalai Lámától.” Egy másik jelenlévő hozzátette: “Ez egy nagyon boldog nap mindannyiunk számára.”

“Tudtam, hogy ide kell jönnöm ezért az életben egyszer adódó lehetőségért. Azt hiszem ez a négy-öt óra várakozás mindenképp megérte” – mondta Tenzin Kunkji, a Dalai Láma egy másik tisztelője. “Nagyon erős közösségi érzés van jelen ahogy itt vagyunk, mindenki kenyereket osztogat. Amellett, hogy Őszentséget látva áldásban részesülünk, tibeti nemzeti kötelékeinket is erősítjük” – tette hozzá.

fotó – Szönam Zokszang

A Dalai Lámát további méltóságok és vallási vezetők is üdvözölték. Jelen volt Dr. varun Jeph, India new york-i főkonzulátusának konzul helyettese. Jelen volt még Avdhes Kumar főkonzulhelyettes és Abhimanyu Gehlaut, valamint a Központi Tibeti Adminisztráció korábbi miniszterei, Szera Dzsej Tasi Cedar apát és Akja Rinpocse. 

fotó – Szönam Zokszang

A becslések szerint a repülőtéren 4000 követője fogadta a Dalai Lámát, és a szállodához vezető úton is további ezrek üdvözölték őt. 

fotó – Szönam Zokszang

Ez a látogatás 2017 óta Őszentsége első látogatása az Egyesült Államokban, és nem terveznek hivatalos és nyilvános programot tartani. 

E hónap elején egy kétpárti kongresszusi küldöttség, élén a republikánus Michael McCaul képviselővel és Nancy Pelosi házelnökkel, a Kongresszus tiszteletbeli elnökével, meglátogatta a Dalai Lámát az indiai Dharamszalában lévő rezidenciáján, amely a Dalai Láma székhelye azóta, hogy 1959-ben elhagyta Tibetet.

fotó – Szönam Zokszang

A küldöttség tagjai a száműzetésben élő tibeti kormány tagjaival, valamint indiai vezetőkkel is találkozott. A megbeszéléseken a tibeti vallásszabadság és kulturális autonómia jelenlegi helyzetével kapcsolatos különböző témákat vitattak meg. Az amerikai törvényhozók felszólaltak a Dalai Láma rezidenciája közelében található kolostorban tartott gyűlésen, ahol a résztvevők amerikai és tibeti zászlókat lengettek. A képviselők beszédükben hangsúlyozták a vallásszabadság és a tibeti kultúra megőrzésének fontosságát, támogatásukról biztosították mind a Tibetben, mind a diaszpórában élő tibetieket.

fotó – Szönam Zokszang

A tibeti buddhizmus a mahájána és a vadzsrajána buddhizmusban gyökerezik, amely a hangsúlyt a minden érző lény javára történő megvilágosodásra helyezi. A Dalai Lámát nem csak vallási vezetőként tisztelik, de a tibeti identitás és ellenállás szimbólumaként is. Őszentsége tanításaiban az erőszakmentességet, az együttérzést és a vallások közötti párbeszéd fontosságát hangsúlyozza. 

fotó – Szönam Zokszang

“Őszentsége jelenléte itt az Egyesült Államokban spirituális áldás, hiszen hét év után látogatott el hozzánk” – mondta Tasi Kjilö New Yorkból. “Ez egy nagyszerű lehetőség a hozzám hasonló idős emberek számára, hogy megkapják az áldását.”

fotó – Szönam Zokszang

A Dalai Láma new york-i látogatása, valamint az amerikai törvényhozókkal folytatott korábbi interakciói a tibeti vallási és kulturális identitás megőrzésére irányuló folyamatos figyelmet hangsúlyozza. A tibeti helyzet megoldásáról szóló törvény (Resolve Tibet Act) elfogadása az amerikai kongresszusban jelentős lépésnek tekinthető a párbeszéd és az együttműködés előmozdítása érdekében Amerika és a tibeti nép között a fenti kérdésekben.

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

A Dalai Láma egészségügyi kezelésre az Egyesült Államokba utazik

Magas szintű amerikai kongresszusi küldöttség látogatása a Száműzetésben Élő Tibeti Parlamentben

 

Forrás – Buddhisdoor

Őszentsége hivatalos honlapja

A Központi Tibeti Adminisztráció hivatalos honlapja

YouTube/Radio Free Asia

A képriport Szönam Zokszang munkája

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó