Főoldal > Nepál Kínával összefogva DJI drónokkal tisztítaná meg az Everestet

Nepál Kínával összefogva DJI drónokkal tisztítaná meg az Everestet

A buddhista többségű Nepál és egy kínai dróngyártó cég megállapodást kötött, miszerint nagy teherbírású drónokkal fogják ellátni a Himalája régió hatóságait, amelyek segítenek majd eltakarítani a felhalmozódott szemetet az Everest szent lejtőiről. 

A világ legmagasabb hegyén a szemétszedés összetett és sokrétű művelet. A drónok, amelyeket ugyanazok a serpa hordárok irányítanak majd, akik évtizedek óta takarítják gyalogosan is  a hegyet, nagy segítséget fognak nyújtani, hogy a legveszélyesebb területeken is tudjanak dolgozni az életük kockáztatása nélkül. 

A Da Jiang Innovations (DJI), a legnagyobb kínai, és világviszonylatban is piacvezető dróngyártó cég fogja a megállapodások értelmében az eszközöket szállítani az azokat majd üzemeltető Szagarmatha Környezetszennyezés Elleni Bizottságnak (Sagarmatha Pollution Control Committee – SPCC), ami a fő helyi hatóság, aminek a feladata az Everest megtisztítása. 

„Az áprilisi sikeres tesztelés után azt tervezzük, hogy hosszú távon is használni fogjuk a drónokat az Everest régióban” – mondta Dzsagat Bhuszál, Khumbu Paszang Lhamu vidéki önkormányzat közigazgatási vezetője.

Az SPCC azért dolgozik, hogy évről évre minél több szemetet, és sajnos holttestet távolítson el a szent hegyről. Amellett, hogy a szervezet serpákat bérel fel, hogy elszállítsák a hulladékot a magashegyi régióból, helikoptert is alkalmaznak a holttestek kiemeléséhez. 

Egy serpa szemetet szed 8000 méteres magasságban – kép – Live Science/Namgyal Sherpa

 

Ezen kívül különböző szabályokat is hoztak, amivel az idelátogató hegymászókat ösztönzik a takarításra. Mindenkinek, aki az Everest alaptáborába kíván eljutni, a nyolc kiló hulladékkal kell visszatérnie onnan, ha nem akarja elveszíteni azt a 4000 dolláros kauciót, amelyet a szabályok betartásának biztosítása érdekében letettek. Természetesen a hegymászóknak a magasabban lévő táborokból lejövet arányosan kevesebb hulladékot kell összegyűjteniük, hogy az oxigénhiány miatt ne terheljék túl magukat. 

Felmerül a kérdés, hogy a fenti intézkedések, illetve a drónok alkalmazása nem szüntet-e meg munkahelyeket, de a serpák nem aggódnak:

“Igen, tényleg vannak aggályok, hogy a gépek munkahelyeket szüntetnek meg. De a fő célunk az, hogy csökkentsük a potenciális halálesetek számát a Khumbu gleccser veszélyes övezetében.” – mondta az egyikük. “De serpákat fogunk kiképezni, mert a hétköznapi drónkezelők nem tudják elvégezni a munkát a magasabban fekvő táborokban. A jövőben minden munkát serpák fognak végezni.”

Elhagyott sátrak és hulladdéktenger. A kép az 1993-as állapotot ábrázolja – New Scientist/Pierre Royer

 

Az eddigi kísérleti adatok alapján a nagy teherbírású drónok 30 kg terhet tudnak leszállítani az I-es táborból. Azonban ahogy nő a magasság, a hatékonyságuk egyre csökken. A 6400 méter tengerszint felett fekvő II-es táborból már mindössze csak 18 kg-ot tud elhozni egy ilyen eszköz. 

Ahogy az egyre melegebb nyarak megolvasztják a havat és a jeget az Everesten, az évtizedes múltból származó szemét és a holttestek felszínre kerülnek, és az olvadékvíz szennyezésének veszélyével fenyegetnek, amely a hegyet körülvevő völgyek patakjait és folyóit táplálja.

Az SPCC tudatában van ennek, és keményen dolgozik azon, hogy megpróbálja eltávolítani ezeket a holttesteket és a hulladékokat a buddhizmus egyik legszentebb hegyéről.

Forrás – Good News Network

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó