Főoldal > Sikerült Őszentsége térdműtétje

Sikerült Őszentsége térdműtétje

Mint arról korábban beszámoltunk, Őszentsége a Dalai Láma egy orvosi beavatkozás miatt az Egyesült Államokba látogatott. Június 23-án New York-ba érkezve több ezer híve és csodálója köszöntötte, köztük a tibeti diaszpóra képviselői, valamint hivatalos személyek is. A bejelentések szerint Őszentségének térdműtéten kell átesnie, ami június 28-án sikeresen meg is történt. Az egészségi állapotáról hivatalos honlapján adott tájékoztatást  személyes orvosa és titkára egy videóüzenetben:

“Őszentsége a Dalai Láma személyes orvosa, Dr. Cetan D Saduchang, Tenzin Taklha úr, Őszentsége a Dalai Láma titkára kíséretében rövid tájékoztatást ad Őszentsége állapotáról a ma reggeli teljes térdprotézis műtét után, ami igen sikeres volt. A műtét után nagyon stabil állapotban tért vissza a kórházi szobájába, és már meg is ebédelt. Holnap hazaengedik a kórházból. Az egész csapat, amely Őszentségét gondozza, rendkívül támogató és gondoskodó volt.”

A július 6-án 89. életévét betöltő Dalai Láma évek óta küzd egészségügyi problémákkal. Mára térdproblémái halaszthatatlan ellátást igényeltek, amit száműzetésben lévő otthonán, az észak-indiai Dharamszalán kívül kellett elvégezni. A térdprotézis műtétre egy new york-i csúcskórházban, a Hospital for Special Surgery-ben, a mozgásszervi betegségek egyik legjobb egészségügyi intézményében került sor pénteken, sikeresen. 

A műtét sikerének hírére a száműzetésben, és a Tibetben élő tibetiek is egyaránt fellélegezhettek, örömüket számos formában ki is fejezték.

A műtét kora reggel kezdődött, miközben a tibetiek világszerte, beleértve a Tibeten belül élőket is, tömegesen imádkoztak és vallási szertartásokat végeztek a Dalai Láma sikeres térdműtétért és gyors felépüléséért. A beavatkozás sikeres volt, és reggel fél 8-ra már be is fejeződött.

Egy helyi forrás szerint Tibet fővárosában, Lhászában a tibetiek pénteken imáikat ajánlották fel a Dzsokhang illetve a Ramocse templomokban, valamint több kolostorban Őszentsége sikeres műtétéért, miközben a kínai hatalom megszigorította a vallási helyekre vonatkozó biztonsági előírásokat. Ne felejtsük el, hogy a Dalai Láma személye tabu a kínai megszállás alatt álló Tibetben, még a fényképének a birtoklásáért is komoly büntetést lehet kapni.

Sok tibeti a közösségi médiákban fejezte ki örömét és háláját: “Nagyon köszönöm a friss híreket, Doktor Úr! Gyors felépülést kívánok Őszentségének, a Dalai Lámának.” – írta egy tibeti a YouTube-on közzétett nyilatkozatot kommentelve, míg egy másik: “Köszönöm az Egyesült Államok orvosi csapatának. Ez igazán jó hír számunkra.” 

A Nobel-díjas szellemi vezető nagy támogatást élvez az Egyesült Államokban, különösen a prominens törvényhozók körében. Az Egyesült Államokban sok magas rangú politikus, mindkét párt részéről felemeli a szavát a tibeti emberi jogi kérdéseivel kapcsolatban, annak ellenére, hogy Kína ellenzi, és szeparatistának tekinti Őszentségét, és ellenzi a külföldi tisztviselőkkel való kapcsolatait.

A közelmúltban, épp Őszentsége utazása előtt egy magas rangú amerikai tisztviselőkből álló küldöttség látogatta meg a Száműzetésben Élő Tibeti Parlamentet, és találkoztak a Dalai Lámával is. 

A Dalai Láma amerikai útjára azt követően kerül sor, hogy az amerikai kongresszusban elfogadtak egy törvényjavaslatot, amely arra szólítja fel Pekinget, hogy vegye fel újra a kapcsolatot vele és más tibeti vezetőkkel, hogy békésen rendezzék a Tibet státuszával és irányításával kapcsolatos vitájukat.

 

Forrás – Radio Free Asia

Őszentsége hivatalos honlapja

YouTube/Dalai Lama

A kiemelt kép június 23-án készült a Dalai Láma new york-i fogadtatásáról. Fotó – Andres Kudaczki/AP (RFA)

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó