Főoldal > Szerzetesek zenével népszerűsítik a buddhizmust Dél-Koreában

Szerzetesek zenével népszerűsítik a buddhizmust Dél-Koreában

Nem ismeretlen hallgatóink, olvasóink előtt a buddhizmus és a művészetek, elsősorban a zene szoros kapcsolata. Rádiónk is megannyi hazai zenésszel készített interjút, vagy számolt be zenei eseményekről. A kapcsolat a zene és a buddhista tanítások között természetesen országhatárokon átívelő, számos híres zenész, előadó vallotta magát buddhistának, vagy épp népszerűsítette is azt. Elég csak olyan sztárokra gondolnunk mint a jazz zenészek John Coltrain, Wayne Shorter, vagy a tavaly elhunyt Tina Turner

Egyre több hír bukkan fel ennek a jelenségnek a fordítottjáról is, amikor szerzetesek választják a pop műfajokat a buddhizmus megismertetésére a fiatalok között, gondolunk itt többek között a beatboxoló japán szerzetesre, Jogecu Akaszakára, vagy a gitáros-énekes Jakudzsi Kanhóra. A buddhizmus és a popzene kapcsolata időnként vitákat is kiválthat. Mi is beszámoltunk arról a dél-koreai DJ előadóról, NewJeansNimről, aki épp a szerzetesi öltözetet használta önmaga és műsora népszerűsítésére, nem is kis sikerrel. 

Most ismét egy dél-koreai zenekar került a reflektorfénybe, róluk olvashatunk a Buddhistdoor magazinban:

 

A koreai buddhizmus csogje-rendje bejelentette a BTENS (ejtsd: Beatens), egy új zenei együttes megalakulását, amelynek célja a szon (zen) buddhista meditáció és a buddhista tanítások népszerűsítése a kortárs zenén és előadásmódon keresztül. A zenekar tíz szerzetesből és szerzetesnőből áll, elmondásuk alapján a Buddha tíz nagy tanítványa ihlette őket. Első fellépésük a Buszan Nemzetközi Buddhista Expo-n volt, amit 2024. augusztus 8-11. között tartottak.

BTENS – képmk.co.kr

 

A BTENS zenekar vezetője a tiszteletreméltó Guszan szerzetes, aki amúgy a Csogje-rend Buddhista Szövegek és Kutatások Osztályának igazgatója. A zenekar további tagjai szintén minden tudásukat beleadják az előadásokba, van aki kajagumon, egy citerához hasonló koreai hagszeren játszik, de van fuvolás, énekes és buddhista dobos is. 

Repertoárjukban olyan dalok szerepelnek, mint a “Pillants az elmédbe”, a “Tavasz a szülővárosomban” vagy az “Együttérzés dala”. Ezek a műsorszámok a csogje-rend szélesebb körű stratégiájának a részei, amelynek célja, hogy a fiatalabb közösséget is bevonja, érdeklődővé tegye a buddhista tanítások iránt, illetve, hogy a Dharmát kulturálisan releváns modern médiumokon keresztül is elérhetővé tegye. 

A tiszteletreméltó Guszan így magyarázta a küldetésüket: “A célunk az, hogy a szon meditációt a közönség számára egyszerű és divatos módon közvetítsük különböző műfajokon keresztül.” Hangsúlyozta, hogy a BTENS célja, hogy kapcsolatot teremtsen a fiatalokkal úgy Koreában, mint nemzetközi szinten, a buddhista tanítások közvetítésére kortárs nyelvet és gesztusokat használva. 

A Busan Nemzetközi Buddhista Expón való debütálást követően a BTENS a tervek szerint több más eseményen is részt vesz majd. Fellépést terveznek a Szon Meditációs Templomban, a Koreai Kultúra Oktatási Intézetben Gongdzsuban augusztus 24-25-én, a Nemzetközi Szon Meditációs Konferencián, a szöuli Kvanghvamun téren, a Megvilágosodás Kapuja mellett  szeptemberben, valamint a Találkozás a Koreai Hagyományos Kultúrával rendezvényen New Yorkban októberben.

A BTENS zenekar elindulása a NewJeansNim előadó fokozódó népszerűségét követi, aki elektronikus tánczenét (EDM) vegyít buddhista recitációkkal. Ez a fúzió komoly visszhangot váltott ki a koreai fiatalság körében, és ez késztette a csogje-rendet arra, hogy hasonló stratégiákat vegyen fontolóra a nyilvánosság szimpátiájának elnyerésére. 

BTENS – képmk.co.kr

 

A csogje-rend döntése a BTENS elindításáról része annak a szélesebb körű erőfeszítésnek, amely a buddhista tanítások modernizálására és a mai társadalom számára relevánsabbá tételére irányul. A hagyományos buddhista gyakorlatok és a modern előadóművészet ötvözésével a csogje-rend reméli, hogy dinamikus és vonzó módot teremt a buddhista gyakorlatok és tanítások terjesztésére.

A BTENS közelgő előadásait és tevékenységeit szorosan figyelemmel kísérhetjük, mivel igyekeznek áthidalni az ősi hagyományok és a modern kultúra közötti szakadékot, és ezáltal a buddhista tanításokat az új generációk számára is elérhetőbbé tenni. A tiszteletreméltó Guszan szerint: „Korea minden sarkába el fogunk látogatni csakúgy, mint és külföldre is, mindenhova ahol a fiatalokat gondok gyötrik, és a kortárs nyelvezeten és gesztusokon keresztül kommunikálva, élénk diskurzustfogunk teremteni velük.” 

„Korea az OECD-tagországok között az öngyilkossági ráta élén áll. Elgondolkodtunk azon, hogy vallásos emberként mit tehetünk ez ellen” –folytatta Guszan. „Még ha nem is vagy buddhista, meditációval enyhítheted a stresszt. Ezt szeretnénk népszerűsíteni”.

Dél-Korea jelentős demográfiai változásokon megy keresztül: az alacsony születési arány és az elöregedő népesség hozzájárul a fiatalok számának csökkenéséhez. Ez a tendencia közvetlen hatással van a vallási hovatartozásra, a buddhizmusnak pedig hanyatlással kell számolnia, mivel a fiatalabb generációk egyre inkább eltávolodnak a hagyományos vallási gyakorlatoktól. Erre válaszul olyan buddhista csoportok, mint például a csogje-rend, aktívan azon dolgoznak, hogy megőrizzék és megfiatalítsák követőiket. Modern megközelítéseket alkalmaznak, például a kortárs kultúra és a buddhista tanítások ötvözését, hogy a fiatalabb közönséget is megszólítsák, és íg biztosítsák hagyományaik töretlenségét.

 

Szerkesztői megjegyzés: A BTENS együttes még annyira friss (ne feledjük augusztus elején alakult), hogy hangzó és videó anyagot még nem találtam az ismert streaming oldalakon. Amennyiben elérhetővé teszik a műsorukat, cikkemet frissíteni fogom.

 

Forrás – Buddhistdoor

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Műsorajánló

Beszélgetés Dr. Korányi Mariann természetgyógyásszal

„A 9 hónapos burmai meditációs gyakorlásom (theravada, anapanasati-samatha koncentrációs meditáció, Pa Auk kolostor) a belső menedék, a belső világom nyugalmának és biztonságának megalapozása és megélése