A Tan Kapuján túl - Interjú Kékesi Balázs zenész, a filozófia doktorral

Kékesi Balázs a Tan Kapuja Buddhista Főiskola egykori hallgatója, ma ugyanennek az intézménynek az óraadó tanára. Művelődésszervező, reklámszakember, a filózófia doktora, a Belga zenekar oszlopos tagja a buddhizmus és a kognitív tudomány közös területeit kutatja, elemzi. Vele beszélgettünk a főiskolás és az ezt követő - igazán kreatívan töltött - évekről.

"...David Chalmers precízen megfogalmazta a dualizmus-monizmus problémát, pontosabban azt a problémát, amit 'nehéz problémának' nevez: hogy itt van ez a szürke valami a fejünkben, egy gumiszerű anyag, itt-ott villódznak az elektronok, ott valami zajlik a fejben. Hogy lehet, hogy mégis megéljük a beszélgetéseket, az ízeket, a látványokat, a kapcsolatainkat? Hogyan eredményezheti a villódzás a fejünkben ezt az élményt? Óriási nagy talány. És nem is a dualizmus-monizmust, vagy tudatfilozófiai vitát kell eldönteni, hanem azt, hogy miért vannak élményeink egyáltalán..."

..."

Az adás időpontja: 2021 június 11., péntek 09:00; június 12., szombat 22:00; június 13., vasárnap 22:00; június 14., hétfő 12:00; június 15., kedd 15:00; június 16., szerda 18:00; június 17., csütörtök 22:00

 

A Bëlga zenekar honlapja: https://www.belga.hu/

Riporter: Bende Zsuzsanna