Tripitaka Koreana

Először tette megtekinthetővé a nagyközönség számára a Tripitaka Koreana, a Phalman Tedzsangkjong nyomtatódúcait az azt őrző Heinsza dél-koreai templom. A szent szövegek több mint nyolcvanezer fatáblába faragott negatív dúcai a hónap végétől minden szombaton és vasárnap lesznek vezetett túra keretében láthatóak az érdeklődők számára napi két turnusban maximum húsz főnek.


Heinsza templom / kép: buddhisdoor.net

A buddhista szentiratok legátfogóbb koreai gyűjteményének is tekintett Tripitaka Koreana a 13. században készült, egész pontosan 81,258 fatáblára. A gyűjtemény nem csak a Hármas Kosár szövegeit tartalmazza, hanem kínai és szanszkrit szótárat, útleírásokat, életrajzokat és mahájána szövegeket, például a Szív Szútrát is.


A Szív Szútra nyomódúca / kép: buddhisdoor.net

A gyűjteményt őrző Heinsza templom, Dél-Korea három fő templomainak egyike, a koreai buddhizmus szon iskolájának csogje rendjéhez tartozik, és az UNESCO Világörökség része. Maguk a szövegek 1962-től Nemzeti Kincsnek számítanak Dél-Koreában. Továbbá 2007 óta szerepelnek a szintén az UNESCO által védnökölt Világ Emlékezete Program listáján. A Világ Emlékezete Program 1992-ben indult azzal a céllal, hogy megvédje a veszélyeztetett egyetemes értékkel bíró írásos dokumentumokat, iratokat.


Tripitaka Koreana / kép: buddhistdoor.net

A gyűjtemény összeállítására és kínai karakterekkel való fatáblákra vésését Kodzsong (1213-1259.) király rendelte meg 1237-ben, mivel az 1232-es mongol inváziót követően az addig összegyűjtött szentiratok elpusztultak. A munka 1248-ra fejeződött be és nem kevesebb mint 52 330 152 Handzsa, azaz hibátlan kínai karakterből áll.


kép: goadventure.com

2000-ben fejeződött be kilenc éves munkát követően az iratok digitalizálása és rézlemezekre való átmásolásuk is folyamatban van.

A Heinsza templom 1398-óta ad otthont a gyűjteménynek, amit egész mostanáig elzárva őriztek. Az ötven perces vezetett látogatásra június 19-től a templom honlapján lehet regisztrálni.

A templomról és könyvtáráról egy rövid videót itt lehet megnézni

 

Forrás - The Korea Herald / Buddhistdoor / Youtube