Főoldal > A világ legnagyobb kolostorának felét eldózerolták

A világ legnagyobb kolostorának felét eldózerolták

Yarchen Garból, mely egykor közel 10 000 szerzetesnek adott otthont, a közelmúltban több, mint 7000 szerzetest telepítettek ki a kínai hatóságok. A 2016-ban indult kitelepítési akciók idén nyáron új, elsöprő lendületet vettek és a teljes komplexum felét a földdel tették egyenlővé.

A bontási és kitelepítési munkálatok csak szünetelnek; a jövőben a kolostor teljes elpusztításával kell számolni. A ki- és bejárás most is tilos; a kitelepített szerzetesek jó részét megverték és átnevelőtáborokba hurcolták, ahol alapos kiképzést kapnak a kínai kommunista állam nagyszerűségéről.

A Radio Free Asia beszámolója szerint a lerombolt területet a hatóságok elkerítették és fűvel ültették be. A terület méretét jól szemlélteti, hogy gyalog 20-30 percig tart a séta egyik végéből a másikba.

Yarchen Gar kolostora Kham régióban, 4000 méterre a tengerszint felett található. 1985-ben alapította a néhai Achuk rinpocse, az egyik legnagyobb tiszteletben álló Nyingma mester. Testvérintézménye a közelben található, egykor ugyanilyen hatalmas Larung Gar, mely hasonló sorsra jutott.

A kolostor életéről tavaly számoltunk be bővebben.


Forrás: Buddhist Door

Kapcsolódó